Συνάντηση για περισσότερο από μία ώρα είχε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Ανχέλ Γκουρία, σήμερα στο Παρίσι, παρουσία και του αντιπροέδρου του κόμματος Κωστή Χατζηδάκη.

Βασικό θέμα συζήτησης ήταν το πλαίσιο συνεργασίας που ο ΟΟΣΑ έχει αναπτύξει με την Ελλάδα, καθώς και οι μελέτες που εκτελούνται σήμερα για λογαριασμό της χώρας, εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης μετά το πέρας της συνάντησης.

« Οφείλω να επισημάνω ότι με σχετική καθυστέρηση η ελληνική κυβέρνηση απεδέχθη ότι ο ΟΟΣΑ είναι ένα οργανισμός που έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρία να βοηθήσει σε σειρά τομέων όπως η απελευθέρωση προϊόντων, οι μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, η καταπολέμηση της διαφοράς» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε:

Δυστυχώς τώρα φοβάμαι ότι ειδικά στους τομείς της προώθησης του ανταγωνισμού και της προώθησης των επενδύσεων η ελληνική κυβέρνηση απλά δεν διαθέτει τη βούληση για να κάνει πράξη τις συστάσεις ενός οργανισμού, με την εμπειρία του ΟΟΣΑ. Η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής που θα δίνει μεγαλύτερη έμφαση στη μείωση των φόρων, στη μείωση των κρατικών δαπανών αλλά κυρίως στις δομικές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα στη χώρα μας να προσελκύσει σημαντικό αριθμό επενδύσεων. Χωρίς επενδύσεις δεν πρόκειται να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης στην Ελλάδα, η κυβέρνηση αυτή δεν έχει τη δυνατότητα να φέρει επενδύσεις στη χώρα η οποία δεν πρόκειται να έχει ένα αισιόδοξο μέλλον όσο συνεχίσει αυτή η κυβέρνηση.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ποια είναι τα προγράμματα του ΟΟΣΑ που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τη ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε:

Ο ΟΟΣΑ δραστηριοποιείται σε τομείς που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μας: Συζητήσαμε εκτενώς τις προηγούμενες συστάσεις του Οργανισμού στα ζητήματα μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση όπου υπάρχει μεγάλη τεχνογνωσία».

Οι «Μεταρρυθμίσεις για όλους», το πως δηλαδή η ανάπτυξη δεν αφορά λίγους, αλλά πολλούς, είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο μελέτης του ΟΟΣΑ για το οποίο δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ΝΔ.

«Η παράταξή μας βρίσκεται στη φάση προετοιμασίας του κυβερνητικού προγράμματος, κατά συνέπεια η ανταλλαγή απόψεων και η παροχή τεχνογνωσίας από έναν οργανισμό σαν τον ΟΟΣΑ είναι μια ευκαιρία που εμείς δεν θα αφήσουμε ανεκμετάλλευτη», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, ο συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Οικονομίας της Γαλλίας Μανουέλ Μακρόν και τον πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Νικολά Σαρκοζί,  στάθηκε στην ανάγκη μείωσης των φόρων και των κρατικών δαπανών, ενώ ζήτησε να δοθεί έμφαση «στις δομικές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, που θα δώσουν τη δυνατότητα στη χώρα μας να προσελκύσει σημαντικό αριθμό επενδύσεων».