current views are: 10

18 Μαΐου 2016
Δημοσίευση04:17

Περισσότερο Μακρόν και λιγότερο… Σαρκοζί, ο Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σαφή εικόνα για το που θέλει να οδηγήσει τη Νέα Δημοκρατία και μοιάζει αποφασισμένος να το πράξει.

Δημοσίευση 04:17’

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σαφή εικόνα για το που θέλει να οδηγήσει τη Νέα Δημοκρατία και μοιάζει αποφασισμένος να το πράξει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σαφή εικόνα για το που θέλει να οδηγήσει τη Νέα Δημοκρατία και μοιάζει αποφασισμένος να το πράξει. 

Ακόμη και από το μακρινό Παρίσι, το μήνυμα εστάλη καθώς ο Πρόεδρος της Ν.Δ. έδειξε να έχει περισσότερα κοινά με τον 38χρονο, κεντροαριστερό μεν αλλά εκσυγχρονιστή, γάλλο υπουργό Οικονομικών Εμμανουέλ Μακρόν παρά με τον εξηνταενός ετών επικεφαλής των συντηρητικών Νικολά Σαρκοζί

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έκρυψε στις δηλώσεις του ότι στόχος του χθεσινού κύκλου επαφών στη γαλλική πρωτεύουσα ήταν και να επιβεβαιώσει στους συνομιλητές του τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της ΝΔ και να αναδείξει τις διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ, τα όσα ανέφερε ήταν ενδεικτικά του κλίματος των δύο συναντήσεων με τον Μακρόν, τον Υπουργό Οικονομίας της γαλλικής Κυβέρνησης. Ο κ. Μακρόν είναι ένας νέος πολιτικός, μεταρρυθμιστής και νομίζω ότι αποδεικνύει στην πράξη ότι στην Ευρώπη σήμερα η βασική διαχωριστική γραμμή, δεν είναι τόσο μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς όσο μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ μεταρρυθμιστών και λαϊκιστών. Αυτών που πιστεύουν ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε αλλαγές και αυτών που θέλουν να κρατήσουν  τα πράγματα ως έχουν. Είχα την ευκαιρία να μιλήσω στον κ. Μακρόν για το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και παρότι προερχόμαστε από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, νομίζω ότι υπήρχε ένας κοινός τόπος στην ανάγκη να προωθούνται μεταρρυθμίσεις που θα έχουν ως τελικό αποτέλεσμα την τόνωση της ανάπτυξης» ανέφερε για τον γάλλο υπουργό Οικονομικών ο κ. Μητσοτάκης. 

«Είχα την ευκαιρία να συναντήσω και τον Πρόεδρο τον κ. Σαρκοζί, με τον οποίο γνωριζόμαστε φυσικά από τα παλιά. Μην περιμένετε να σας πω ειδήσεις για το ποια είναι τα σχέδια του όσο αφορά στην εσωτερική πολιτική κατάσταση. Ο σκοπός μου ήταν να παρουσιάσω τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας. Να παρουσιάσω τη Νέα Δημοκρατία πάντα ως έναν αξιόπιστο ευρωπαϊκό θεσμικό συνομιλητή, ως ένα κόμμα με μια πλούσια ευρωπαϊκή ιστορία που αντιλαμβάνεται, όμως, τη δική του ξεχωριστή θέση για τη διασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για την πατρίδα μας», ήταν και η αναφορά στον πρώην και, όπως όλα δείχνουν, εκ νέου υποψήφιο Πρόεδρο της Γαλλίας. 

Η επιλογή των τόνων μοιάζει να μην είναι τυχαία. Παρά τις ιδεολογικές διαφορές, που αποδέχθηκε και ο Πρόεδρος της ΝΔ, Μακρόν και Μητσοτάκης μοιράζονται ως κοινή τη μεταρρυθμιστική ατζέντα και εμφανίζονται οι βασικοί φορείς αυτών των ιδεών στις χώρες τους. Δεν είναι τυχαίο ότιμαζί με τον 41 ετών ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι θεωρούνται ως οι πολιτικοί που θα επηρεάσουν τη μορφή της Ευρώπης το επόμενο διάστημα. 

Ως προς το τί σημαίνει αυτό για τη Ν.Δ., οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη δεν αρνούνται ότι βασική τους προτεραιότητα είναι να προσελκύσουν ένα σημαντικό τμήμα του εκλογικού ακροατηρίου που εμφανίζεται σήμερα αναποφάσιστο και έχει κεντροαριστερά χαρακτηριστικά. Παράλληλος στόχος είναι να σηκώσουν από τους καναπέδες πολίτες που, από το 2009 και μετά, αρνούνται σε αυξανόμενους αριθμούς να συμμετάσχουν στις κάλπες. Σε αυτή την προσπάθεια, ο κ. Μητσοτάκης καλείται να χτίσει πάνω στην εικόνα του σύγχρονου πολιτικού που έχει ήδη διαμορφώσει αλλά και να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις απέναντι στις επιλογές της κυβέρνησης. Κι αυτές οι προτάσεις μοιάζουν μάλλον με του Μακρόν και του Ρέντσι, παρά με του Σαρκοζί.  


σχετικα αρθρα