Πέντε τον αριθμό θα είναι τελικά οι αρχές ελέγχου που κάθε χρόνο θα είναι υποχρεωμένες να κάνουν "φύλλο και φτερό" το "πόθεν έσχες" και την περιουσιακή κατάσταση ιδιωτών και δημοσίων υπαλλήλων.

Με διάταξη που θα περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή με τα προαπαιτούμενα (αύξηση εμμέσων φόρων,κόκκινα δάνεια,Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων κλπ) το " πόθεν έσχες των πολιτικών (Πρωθυπουργός,υπουργοί,υφυπουργοί,βουλευτές,ευρωβουλευτές,διευθυντές κομμάτων,δήμαρχοι και περιφερειάρχες) θα ελέγχεται από την επιτροπή θεσμών και διαφάνειας αρκετά μέλη της οποίας θα προέρχονται από το δικαστικό χώρο.

Οι υπόλοιποι υπόχρεοι (δημοσιογράφοι κλπ) θα υποβάλουν το " πόθεν έσχες" τους στην Ανεξάρτητη επιτροπή ξεπλύματος μαύρου χρήματος όπως συνέβαινε παλαιότερα.

Μια τρίτη αρχή ελέγχου αποτελεί ήδη ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης στον οποίο υποβάλουν τα στοιχεία της περιουσιακής τους κατάστασης τα μέλη των Σωμάτων Επιθεώρησης και οι υπάλληλοι των υπηρεσιών αυτών (Σώμα Επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης,Υγείας,Μεταφορών ,Περιβάλλοντος κλπ).

Τέταρτη αρχή ελέγχου αποτελεί η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας με υπόχρεους τους Αστυνομικούς,τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και τους πυροσβέστες.Τέλος πέμπτη αρχή ελέγχου αποτελεί το Λιμενικό σώμα με υπόχρεους "Πόθεν έσχες" τους λιμενικούς.