current views are: 15

18 Μαΐου 2016
Δημοσίευση08:05

«Μασάζ» Τσακαλώτου σε βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Όσοι δεν έχετε συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις, δεν ξέρετε

Την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Χουλιαράκης.

Δημοσίευση 08:05’

Την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Χουλιαράκης.

Την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Χουλιαράκης, για το περιεχόμενο του τελευταίου νομοσχεδίου με τα εναπομείναντα μέτρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Παράλληλα, οι υπουργοί θα έκαναν ενημέρωση και για τον δημοσιονομικό «κόφτη», ο οποίος όπως έγινε γνωστό δεν θα περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο, αλλά θα κατατεθεί με τροπολογία. 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, μίλησαν περισσότεροι από 20 βουλευτές και μεταξύ άλλων αναγνωρίστηκε πως το πακέτο των μέτρων δεν είναι ευχάριστο. Ακόμη, αναγνωρίστηκε ως κοινός τόπος πως η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει, για να προχωρήσει η χώρα μπροστά.

Όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης:

Όσοι δεν έχετε συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, δεν ξέρετε τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε.

Από την πλευρά του, ο κ. Χουλιαράκης επεσήμανε πως «δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ο “κόφτης”, αλλά στην περίπτωση που χρειαστεί η επιλογή των κωδικών δεν θα είναι αυτόματη, αλλά θα υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, υποβλήθηκαν από τους βουλευτές στους υπουργούς πολλές ερωτήσεις σχετικά με τον «κόφτη» δημοσίων δαπανών και το πώς θα λειτουργεί.

Όπως τονίστηκε, πριν από την αυτόματη διόρθωση, ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών θα έχει περιθώριο ενός μήνα για να διαπραγματευτεί και να επιλέξει τους κωδικούς που θα περικοπούν. 

Την ίδια ώρα, εκφράστηκε η αισιοδοξία ότι παρά τις δυσκολίες, υπάρχει περιθώριο να ανοιχτεί ο δρόμος της ανάπτυξης και της απασχόλησης και επισημάνθηκε πως αν υπάρχει μια καλή διευθέτηση του χρέους, υπάρχει περιθώριο για τη χώρα να βγει στις αγορές το 2017.

Όσον αφορά το ΤΑΙΠΕΔ, συζητήθηκε το πώς θα διοικείται, ενώ ξεκαθαρίστηκε ότι δεν θα υπάρχει διπλή ψήφος στον πρόεδρο. Παράλληλά, αναγνωρίστηκε ότι η χώρα έχει ένα βάρος για τη συντήρησή της, που στη φάση στην οποία βρίσκεται δεν μπορεί να το σηκώσει. Στο πλαίσιο αυτό, προωθείται με τη λογική των συμπράξεων, που σε ορισμένους τομείς όπως π.χ. στο νερό το 51% θα μείνει στο Δημόσιο. 

Όπως ειπώθηκε, εφοσον ολοκληρωθεί η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, η κυβέρνηση επιθυμεί μέσα στο καλοκαίρι να φέρει σειρά νομοσχεδίων, που θεωρεί ότι η ψήφισή τους θα φέρει αποτελέσματα μέχρι το τέλος του χρόνου.

Στα νομοσχέδια αυτά, μεταξύ άλλων, θα συμπεριλαμβάνονται οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, οι αδήλωτες καταθέσεις, ο αναπτυξιακός νόμος, το λαθρεμπόριο, η κοινωνική οικονομία και η εθελούσια αποκάλυψη καταθέσεων.

Τέλος, σημειώνεται ότι όπως υπολογίζεται πως από τα χρήματα που θα λάβει η χώρα από τη δόση, θα καλυφθούν οι υποχρεώσεις της χώρας, μέχρι το τέλος του έτους και να δοθούν άλλα δύο δισ. ευρώ ως ληξιπρόθεσμα του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.


σχετικα αρθρα