«Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο με κάποια δίδακτρα μεταπτυχιακών που είναι δυσθεώρητα», δήλωσε η Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα αντιδράσει με την κατάθεση νομοσχεδίου.

Όπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, το ζήτημα θα τεθεί στη σύνοδο των πρυτάνεων, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο και υπογράμμισε ότι θέση του υπουργείου είναι ότι το οποιοδήποτε κόστος για την εξασφάλιση μεταπτυχιακού θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στη σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας.

«Δεν μπορεί ένα μεταπτυχιακό να έχει 8 και 10.000 ευρώ, δεν γίνεται», τόνισε η κυρία Αναγνωστοπούλου και πρόσθεσε:

Θα έχουμε και νομοσχέδιο γι αυτό το θέμα, αλλά δεν θέλω να πω τίποτα πριν συζητήσω με τους πρυτάνεις. Εμείς έχουμε μια άποψη.

Στο μεταξύ, αναφερόμενη στις εισαγωγικές εξετάσεις στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, είπε ότι διεξάγονται με το λεγόμενο “σύστημα παπαγαλίας”, αλλά επισήμανε ότι για να αντικατασταθεί θα πρέπει οπωσδήποτε να διασφαλιστεί το αδιάβλητο και να δίνονται ίσες ευκαιρίες σε όλους τους υποψηφίους.

«Το λύκειο κυρίως, το σύστημα παπαγαλίας έχει καταστρέψει την παιδεία τις τελευταίες δύο δεκαετίες», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός, επισημαίνοντας ότι με το σημερινό σύστημα εισαγωγής τα ιδιωτικά φροντιστήρια καθιέρωσαν μια φόρμουλα διδασκαλίας και την επέβαλαν και στα λύκεια, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν δεν θα γίνουν απότομα και βίαια.

«Έχουμε πολλές εισηγήσεις για το πώς πρέπει να είναι το λύκειο και η εισαγωγή στο πανεπιστήμιο, θέλει προσοχή όμως το τι βήμα θα κάνει κανείς», κατέληξε η κ. Αναγνωστοπούλου.