«Οι πολίτες δεν έχουν "μνήμη χρυσόψαρου"», δήλωσε η Ράνια Σβίγκου, σχολιάζοντας τη στάση που τηρεί η αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στη διαπραγμάτευση και την κυβέρνηση.

Σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενη στη στάση της ΝΔ για το ζήτημα του χρέους, σημείωσε πως η ΝΔ δεν πάλεψε για την αναδιάρθρωση, γιατί πίστευε πως δεν χρειάζεται η λύση για το χρέος και πως μόνο μέσα από μέτρα λιτότητας και περικοπών μπορεί να υπάρξει ελάφρυνση της χώρας. Γι' αυτό, όπως κατήγγειλε, σήμερα η ΝΔ εύχεται να μην υπάρξει λύση για το χρέος.

«Όσοι άφησαν τη χώρα και τους πολίτες της βορά στους επιχειρηματίες και τα ιδιωτικά συμφέροντα, όσοι ισοπέδωσαν τους πολίτες με την πολιτική τους, όσοι ψήφισαν τη συμφωνία του καλοκαιριού και τώρα εμφανίζονται ενάντια στα μέτρα και υπερασπιστές υποτίθεται της κοινωνίας και των πολιτών, θα πρέπει να καταλάβουν ότι οι πολίτες δεν έχουν "μνήμη χρυσόψαρου", ανέφερε η κ. Σβίγκου. «Το ότι η ΝΔ θα ψηφίσει, ενδεχομένως, κάποια από τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου, εγώ δεν θέλω να το κρίνω ως θετικό ή ως αρνητικό. Θα το θεωρούσα αυτονόητο από τη στιγμή που ψήφισε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ τη συμφωνία του Αυγούστου» πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στην προοπτική συμφωνίας για το χρέος, η κ. Σβίγκου σημείωσε ότι «υπάρχουν, όντως, αντιτιθέμενα συμφέροντα ως προς το χρέος, το σίγουρο, όμως, είναι ότι για πρώτη φορά έχουμε μία γραπτή δέσμευση ότι το χρέος θα αναδιαρθρωθεί, ότι θα υπάρξουν σε τρεις φάσεις μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους. Σε αντίθεση, βέβαια, με την προηγούμενη περίοδο της διακυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όπου θυμόμαστε τον κ. Σαμαρά να μιλά για βιώσιμο χρέος και ότι δεν χρειάζονται μέτρα για την αναδιάρθρωσή του. Και αυτό, βέβαια, ήταν που έλεγαν όλα τα στελέχη της ΝΔ, τόσο εντός, όσο και εκτός της χώρας».
 
«Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο ποτέ δεν πάλεψαν για την αναδιάρθρωση του χρέους, ακριβώς διότι θεωρούσαν μέσα στο μυαλό τους ότι δεν χρειάζεται η λύση για το χρέος και μπορούν μόνο μέσα από μέτρα λιτότητας και περικοπών να υπάρξει ελάφρυνση της χώρας, πράγμα το οποίο έδειξε ποια ήταν τα αποτελέσματά του και για την οικονομία και για την κοινωνία. Τώρα η ΝΔ έχει σταματήσει να ζητάει εκλογές και εύχεται να μην υπάρξει λύση για το χρέος. Τη θέση της για το χρέος δεν τη γνωρίζουμε», επεσήμανε.
 
Σχετικά με τα μέτρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως η συμφωνία του Ιουλίου έχει δύσκολα σημεία, τα οποία δεν ήταν ποτέ θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Υπογράμμισε, όμως, ότι η κυβέρνηση δεν πήγε ούτε βήμα παραπέρα από αυτήν τη συμφωνία και αντιστάθηκε στις απαιτήσεις των δανειστών, που ήθελαν έναν ακόμα πιο ασφυκτικό κλοιό στην ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία. «Προσπαθούμε και στο επίπεδο των ιδιωτικοποιήσεων και στο επίπεδο των έμμεσων φόρων και σε όλα τα επίπεδα, να υπάρχουν οι λιγότερο αρνητικές επιπτώσεις ως προς το κοινωνικό σύνολο και ως προς την οικονομία. Και όσον αφορά και τις αποκρατικοποιήσεις, εμείς κατ' αρχήν μιλάμε για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, με προστασία του δημόσιου συμφέροντος και με προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και προστασία του περιβάλλοντος. Πράγματα, δηλαδή, τα οποία επιδεικτικά αγνοούσε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ όταν ήταν κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά.
 
Για την επόμενη ημέρα της αξιολόγησης, η κ. Σβίγκου υποστήριξε ότι δεν εξαντλείται το κυβερνητικό έργο στην υλοποίηση της συμφωνίας. «Υπάρχει μία σειρά πραγμάτων, τα οποία και την ανάπτυξη επιταχύνουν, αλλά και προσπαθούν να δώσουν ανάσες σε μία κοινωνία, η οποία αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Περιμένουμε το επόμενο διάστημα, πολλά νομοθετήματα τα οποία έρχονται να συμπληρώσουν το κυβερνητικό έργο, να δώσουν ένα πλαίσιο ανάπτυξης και σταθερότητας στην ελληνική οικονομία» ανέφερε.
 
Όσον αφορά τον ΤΑΡ, δήλωσε ότι «βελτιώθηκαν οι όροι της συμφωνίας και αυτό το γνωρίζει η ΝΔ». Σε αυτό το σημείο επεσήμανε ότι ως αποτέλεσμα της βελτίωσης που έγινε, 32 εκατομμύρια είναι η αποζημίωση στους δήμους, δηλαδή τριπλασιασμός των χρημάτων σε σχέση με την αρχική συμφωνία, ενώ υπάρχει, επίσης, η πρόνοια αποζημίωσης για τις δημόσιες γαίες και για τα δάση.