Στην αλλαγή στάσης της ΝΔ για τα ''κόκκινα'' δάνεια''  αναφέρονται πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, κάνοντας λόγο για ''εντυπωσιακή μετατόπιση'' και ''θορυβώδες θέατρο για να διαμορφωθεί στην κοινωνία κλίμα ανασφάλειας. 

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές: 

Με αφορμή πληροφορία που κυκλοφορεί στον Τύπο ότι η ΝΔ προσανατολίζεται να υπερψηφίσει τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, πηγές της κυβέρνησης κάνουν λόγο για «εντυπωσιακή μετατόπιση» από την «τρομολαγνική» στάση που κράτησε «όλο το προηγούμενο διάστημα».
 
Αποδίδουν δε αυτή την «αλλαγή στάσης» του κόμματος τής αξιωματικής αντιπολίτευσης σε προσπάθεια «να ξεχαστεί από την κοινή γνώμη, τόσο η δική της δέσμευση για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών και της πώλησης κόκκινων δανείων, όσο και η υπονομευτική της στάση καθ’ όλη τη διάρκεια της πρόσφατης διαπραγμάτευσης».
 
«Αλήθεια σκοπεύει η ΝΔ να ψηφίσει τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια;», σχολιάζουν, ειδικότερα, κυβερνητικές πηγές σχετικά με την πληροφορία -που, όπως επισημαίνουν, κυκλοφορεί ευρύτατα τις τελευταίες ώρες στον Τύπο- ότι προσανατολίζεται να υπερψηφίσει την ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια.
 
«Πρόκειται για μια εντυπωσιακή μετατόπιση», τονίζουν, επισημαίνοντας ότι «όλους τους προηγούμενους μήνες, στο θέμα των κόκκινων δανείων, η Νέα Δημοκρατία εγκαλούσε, σε υψηλότατους τόνους, την κυβέρνηση ότι "βγάζει χιλιάδες σπίτια στο σφυρί", (ανακοίνωση ΝΔ 17/11/2015), ότι παραδίδει τα κόκκινα δάνεια στα "κοράκια της καταστροφής " (Σοφία Βούλτεψη 14/12/2015) και άλλα τέτοια τρομολαγνικά».
Οι πηγές της κυβέρνησης σημειώνουν ότι «αποδεικνύεται λοιπόν, τώρα, ότι οι καταγγελίες της Νέας Δημοκρατίας, όλο το προηγούμενο διάστημα, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από θορυβώδες επικοινωνιακό θέατρο, προκειμένου να διαμορφωθεί, στην κοινωνία, κλίμα ανασφάλειας και κατατρομοκράτησης». Συμπληρώνουν, ότι «σήμερα, που η συμφωνία ολοκληρώνεται, προστατεύοντας την συντριπτική πλειοψηφία των δανείων που σχετίζονται με την πρώτη κατοικία, η ΝΔ αλλάζει την στάση της».

Οι ίδιες πηγές αποδίδουν αυτή την αλλαγή στάσης της ΝΔ στο ότι «ελπίζει έτσι να ξεχαστεί από την κοινή γνώμη, τόσο η δική της δέσμευση για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών και της πώλησης κόκκινων δανείων, όσο και η υπονομευτική της στάση καθ όλη της διάρκεια της πρόσφατης διαπραγμάτευσης.