Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο έστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, τονίζοντας πως οι εν λόγω συμπεριφορές προκαλούν προβλήματα και στην ίδια την Άγκυρα.

Ο κ. Καμμένος επανέλαβε ότι η Ελλάδα παρακολουθεί με πολύ μεγάλη προσοχή την έξαρση των προκλήσεων και πως οι Ένοπλες Δυνάμεις διασφαλίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αναχαιτίζοντας ό,τι εισέρχεται στο FIR Αθηνών κατά παράβαση των διεθνών κανόνων και ακολουθώντας τα προβλεπόμενα όσον αφορά στις παραβάσεις των κανόνων ναυσιπλοίας. Υλοποιούνται οι σχεδιασμοί της στρατιωτικής ηγεσίας, σημείωσε.

Εξάλλου ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά, δια του υπουργείου Εξωτερικών, ενημερώνει τους συμμάχους και τα κράτη μέλη του ΟΗΕ για την τουρκική συμπεριφορά και τις ελληνικές θέσεις, οι οποίες, όπως είπε, γίνονται περισσότερο αντιληπτές, καθώς οι συμμαχικές χώρες έχουν «ιδία εικόνα» αυτής ένεκα της παρουσίας τους στο Αιγαίο, στο πλαίσιο της αποστολής για τη διακοπή των δρόμων που χρησιμοποιούν οι διακινητές προσφύγων-μεταναστών.

Επίσης είπε ότι και ο ίδιος ενημερώνει τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ και τους υπουργούς Άμυνας της ΕΕ, σημειώνοντας ότι και με τον Τούρκο ομόλογό του προτιμά να συνομιλεί σε αυτό το επίπεδο, καθόσον, όπως είπε, εκτιμά ότι μία προσωπική τηλεφωνική επικοινωνία τους δεν θα ωφελούσε. Οι αρχηγοί ΓΕΑ και ΓΕΕΘΑ επικοινωνούν με τους Τούρκους ομολόγους τους κατόπιν σχετικών οδηγιών, συμπλήρωσε.

Όσον αφορά στους ισχυρισμούς της Τουρκίας περί «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη, ο κ. Καμμένος ήταν σαφής: η συνθήκη της Λοζάνης είναι ξεκάθαρη. Στη Θράκη υπάρχει θρησκευτική μειονότητα και δεν υπάρχει θέμα ανατροπής της Συνθήκης από κάποιον «γραφειοκράτη», τόνισε.

Όσον αφορά στο πιθανολογούμενο αίτημα της Τουρκίας να σταματήσει η νατοϊκή αποστολή στο Αιγαίο, ο κ. Καμμένος επανέλαβε ότι παρά τις ενστάσεις των Τούρκων αξιωματικών η σχετική συμφωνία λειτούργησε, οδηγώντας σε δραστική μείωση τη ροή των προσφύγων-μεταναστών προς τα νησιά. Είναι θέμα εξωτερικής πολιτικής άλλης χώρας, στο οποίο δεν θα υπεισέλθω, συμπλήρωσε.