Την πρόθεση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να καταψηφίσει το νομοσχέδιο με τους νέους έμμεσους φόρους και τον δημοσιονομικό «κόφτη» που όμως πάει για λίγο αργότερα ξεκαθάρισε η Φώφη Γεννηματά.

Μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι πρόκειται ο κόφτης είναι οριζόντιος και διαρκής και εξέφρασε την ανησυχία της για την πώληση και εξυπηρετούμενων δανείων.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσουμε τους φόρους ή τον κόφτη, διότι είναι οριζόντιος και διαρκής και έτσι όπως γίνεται - τουλάχιστον με τις πληροφορίες που έχουμε και αν έρθει μέχρι την Κυριακή - έχει προτεραιότητα το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. 'Άρα, για ποια ανάπτυξη μιλάμε;» είπε μεταξύ άλλων η Φ. Γεννηματά.

Επίσης υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα είναι ότι δίνονται και πράσινα δάνεια, που εξυπηρετούνται σήμερα. Αύριο, όμως, επειδή η κρίση δεν τελείωσε, μπορεί να έχουν προβλήματα και με ποιους θα έχουν να κάνουν οι δανειολήπτες; Με ποιο τρόπο θα γίνεται διακανονισμός; Δεν διασφαλίζεται η πρώτη κατοικία. Προσωρινά μόνο, έως το τέλος του 2017 και με όριο αντικειμενικής αξίας τις 140.000 ευρώ».

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν θα ψηφίσει ούτε τη διάταξη για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, καθώς «φαίνεται ότι δίνονται αρμοδιότητες μέσω του εποπτικού συμβουλίου στην τρόικα να ασκεί βέτο».

Η Φ. Γεννηματά μίλησε και για τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά και επισήμανε ότι θεωρεί «εθνική ανάγκη να ανασυγκροτηθεί η Κεντροαριστερά σε αυτό το δίπολο που πάνε να συγκροτήσουν ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., ένα δίπολο που δεν ξέρω πώς θα συγκροτηθεί, διότι όσο περισσότερο περνά ο καιρός τόσο περισσότερες ομοιότητες έχουν».

Για την προγραμματική συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και την απουσία του Σταύρου Θεοδωράκη είπε πως «ο Σταύρος κλήθηκε από μένα προσωπικά, τηλεφωνικά και ξεκαθάρισα ότι δεν έχει κληθεί άλλος πρόεδρος, διότι εδώ είχαμε μια συνάντηση εργασίας και όχι ένα συνέδριο με πανηγυρικούς χαιρετισμούς. Από την ώρα που είμαστε σε έναν προγραμματικό διάλογο με το Ποτάμι, ήταν λογικό να έχει το Ποτάμι παρουσία σ' αυτή τη συνδιάσκεψη και είπαμε με μεγάλη μας χαρά να συμμετέχουν όλοι, και κοινοβουλευτική ομάδα και στελέχη και τα μέλη της επιτροπής. Είχε μια ανειλημμένη υποχρέωση και ζήτησε να εκπροσωπηθεί από τον Δ. Τσιόδρα, ο οποίος ήταν εκεί και ανακοινώθηκε ως εκπρόσωπος του Ποταμιού. Τελεία. Δεν πρόκειται να ασχοληθώ άλλο με κουτσομπολιά και παραπολιτική».

Διεμήνυσε πως στόχος της είναι «να πετύχει η επιτροπή διαλόγου και στα τέλη Ιουνίου να έχουμε ένα πόρισμα, το οποίο θα βοηθήσει στα επόμενα βήματα».

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα στηρίξει την κυβέρνηση είπε πως «εμείς έχουμε χαράξει μια αυτόνομη πορεία και προοπτική και κουράστηκα τους προηγούμενους μήνες να λέω ότι δεν θα γίνουμε δεκανίκι της κυβέρνησης για να συνεχίσει να υπάρχει. Έχουμε μια πολύ ξεκάθαρη θέση από το 2012 μέχρι σήμερα. Ότι το εθνικό συμφέρον αυτή τη στιγμή απαιτεί μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, η οποία να υπηρετεί μια συγκεκριμένη εθνική γραμμή. Αυτά τα φύγε εσύ-έλα εσύ, δεν οδηγούν πουθενά».