Να μην χάσει καθόλου χρόνο και να έχει ολοκληρώσει την ψήφιση όλων των προαπαιτούμενων μέχρι και το eurogroup της Τρίτης επιθυμεί η κυβέρνηση. Το πολυνομοσχέδιο κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή και αργότερα  ο "κόφτης".

Στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται αισιόδοξοι πως την Τρίτη θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα ανάψουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης, που στην Αθήνα περιμένουν ως μάνα εξ ουρανού, προκειμένου να γεμίσουν -έστω και προσωρινά- τα σχεδόν άδεια κρατικά ταμεία.

Αυτό που πραγματικά απασχολεί το Μέγαρο Μαξίμου είναι το ζήτημα του χρέους. Φοβούνται πως τα γερμανικά τερτίπια και το τείχος που φαίνεται πως υψώνει -τουλάχιστον μέχρι τις γερμανικές εκλογές- ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προβληματίζουν την κυβέρνηση. Τουλάχιστον ως προς το χρόνο που θα υπάρξει οριστική λύση και όχι για το εάν αυτή θα υπάρξει, κάτι που θεωρούν δεδομένο στην κυβέρνηση.

Η Αθήνα προσπαθεί να μην εμπλακεί άμεσα στην σύγκρουση των "βουβαλιών", περιμένοντας να δει που θα κάτσει η μπίλια. Η αλήθεια είναι πως μια πρόταση σαν αυτή που φέρεται να επεξεργάζεται το ΔΝΤ θα ήταν κάτι παραπάνω από επιθυμητή, όμως δύσκολα θα γίνει αποδεκτή από το σύνολο των ευρωπαίων. Παρόλα αυτά, οι πληροφορίες που λαμβάνουν από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι και η λύση που αναμένεται να προτείνει ο ESM θα μπορούσε να προσφέρει μια μακροπρόθεσμη λύση.

Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει τη δυνατότητα να κάνει έναν τελευταίο γύρο επαφών με ευρωπαίους ηγέτες. Την Παρασκευή θα μεταβεί στη Ρώμη για να παραβρεθεί στη σύνοδο των ευρωπαίων Σοσιαλιστών που βρίσκονται σε κυβερνήσεις. Το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί στην σύνοδο και ο πρωθυπουργός θα έχει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να παρουσίασει σε ένα φιλικό για τον ίδιο περιβάλλον όλα τα στοιχεία των τελευταίων μηνών και τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η κυβέρνηση του. Τέλος, την Δευτέρα, στην Κωνσταντινούπολη θα έχει την δυνατότητα να συζητήσει με την Άνγκελα Μέρκελ το ζήτημα του χρέους.