Για σκληρή χωρίς προηγούμενο, επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης προετοιμάζονται  κυβέρνηση και πρωθυπουργός, κατά τη συζήτηση του δεύτερου πολυ-νομοσχεδίου, σε μια προσπάθεια να αποκαλύψουν το πραγματικό, όπως υποστηρίζουν, πρόσωπο του προέδρου της ΝΔ. 

Οι πρώτες βολές εξαπολύθηκαν από χθες, όταν με αφορμή τη διαφαινόμενη συναίνεση της ΝΔ στη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, κυβερνητικά στελέχη κατηγόρησαν το κόμμα του κ. Μητσοτάκη για «θορυβώδες επικοινωνιακό θέατρο,  προκειμένου να διαμορφωθεί, στην κοινωνία, κλίμα ανασφάλειας και κατατρομοκράτησης». Βουλευτής της συμπολίτευσης, σε συνομιλία που είχε με το newpost.gr πήγε μάλιστα την κριτική του ένα βήμα πιο πέρα, υποστηρίζοντας ότι με τη στάση αυτή η ηγεσία της ΝΔ εξυπηρετούσε αντικειμενικώς το παιχνίδι των εταίρων και πάντως όχι της ελληνικής κυβέρνησης. 

Οι τόνοι σηκώθηκαν ακόμη περισσότερο στην εξεταστική επιτροπή που ερευνά τα δάνεια κομμάτων και μέσων ενημέρωσης -συμπληρώνει ένα μήνα ζωής, μακριά από τα φώτα της επικαιρότητας λόγω... διαπραγμάτευσης- όταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα  Καββαδία αιφνιδίασε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προτείνοντας να ζητηθούν από τις τράπεζες οι λίστες με τη διαφημιστική δαπάνη σε βάθος 10ετίας! 

«Για να μπορούμε να συγκρίνουμε τι συνέβαινε προ κρίσης και μετά την κρίση», μας είπε η βουλευτής, ενώ προχώρησε και σε μια καταγγελία στην επιτροπή: «Έχει ενδιαφέρον να δούμε τι ποσά έδιναν οι τράπεζες σε συγκεκριμένα ΜΜΕ που φέρονται να έχουν πάρει δάνεια από τις ίδιες τράπεζες και αδυνατούσαν να τα εξυπηρετήσουν». 

Με αφορμή δε, τις λίστες για τη διαφημιστική δαπάνη του 2015 που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας, η βουλευτής (που πριν ασχοληθεί με την πολιτική ήταν δημοσιογράφος) επεσήμανε πως πέντε όμιλοι πήραν το 70% της διαφήμισης και έκανε λόγο για χειραγωγούμενη ενημέρωση. Αναρωτήθηκε μάλιστα, πώς είναι δυνατόν να παίρνουν διαφήμιση κάποια αφερέγγυα και με θολό ιδιοκτησιακό καθεστώς sites, που απασχολούν 2-3 ανθρώπους αμφιβόλου δημοσιογραφικής αξίας. Με προφανείς πολιτικούς στόχους, όπως συμπλήρωσε... 

Στην ψηφοφορία που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει, τέλος, ενδιαφέρον να δει κανείς ποια θέση πήραν τα κόμματα. ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες, όπως και Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων υπερψήφισαν την πρόταση, η ΝΔ καταψήφισε, ενώ ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι προτίμησαν το «παρών» -στάση που δεν έμεινε ασχολίαστη από τους βουλευτές –μέλη της συμπολίτευσης, που μετέχουν στην Επιτροπή.

Μετά από αυτό, η εξεταστική επιτροπή αναμένεται να ζητήσει από τις τράπεζες όλες τις διαφημιστικές δαπάνες με αποδέκτη τα ΜΜΕ σε βάθος 10ετίας.