Ειδική συνεδρίαση πραγματοποιείται στη Βουλή, λόγω της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Μάλιστα, οι βουλευτές κράτησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του ποντιακού ελληνισμού και της γενοκτονίας, πριν 97 χρόνια. Το παρών εκτός από τους υπουργούς Παναγιώτη Κουρουμπλή και Γιάννη Αμανατίδη έδωσε και ο Νίκος Φίλης.

Μετά τους χαιρετισμούς του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη και της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Μαρίας Τριανταφύλλου, πήρε το λόγο βουλευτής της ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης, ο οποίος χαρακτήρισε ως «ανιστόρητες» τις απόψεις του υπουργού Παιδείας, υποστηρίζοντας ότι «καθίσταται και υβριστής της ιστορίας». «Η Τουρκία έχει λόγο που το κάνει, εσείς γιατί;», είπε χαρακτηριστικά ο Σ. Αναστασιάδης.

«Είμαστε σήμερα εδώ για να αποδώσουμε  φόρο τιμής στους Έλληνες Ποντίους. Θέλουμε να τη βλέπουμε ως μέρα ενότητας και εμπιστοσύνης μας στους Έλληνες του Πόντου που διαπρέπουν και συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας. Είναι μέρα ενότητας και όχι αντιπαλότητας. Λυπάμαι για όσα είπε ο Σ. Αναστασιάδης», υπογράμμισε ο Ν. Φίλης.

Υπενθυμίζεται πως πριν έναν χρόνο είχε προκληθεί σάλος από τη δήλωση του υπουργού Παιδείας πως «δεν υπήρξε γενοκτονία των Ποντίων, αλλά εθνοκάθαρση».