Σκηνές απείρου κάλλους που δεν συναντά κανείς εύκολα ούτε σε πανεπιστημιακά αμφιθέατρα εκτυλίχθηκαν νωρίς το μεσημέρι στην επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται το πολυνομοσχέδιο με το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων. Φωνές, αλληλοκατηγορίες και μερικά… γαλλικά συνέθεσαν ένα σκηνικό που εξελίχθηκε σε τραγωδία τη στιγμή που τέθηκε το ουσιαστικό ζήτημα της απουσίας ενός σοβαρότατου παραρτήματος που αφορά στον κατάλογο 19 φορέων του δημοσίου για τους οποίους υπάρχουν συμβάσεις παραχώρησης.  Ωστόσο αυτή ακριβώς η σοβαρότατη έλλειψη φάνηκε να δίνει την ευκαιρία που ζητούσε η αντιπολίτευση να απαιτήσει τη διακοπή της συνεδρίασης μέχρις ότου να προσαρτηθούν τα παραρτήματα.   

Το θέμα μπήκε αρχικά στη συζήτηση από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Γ. Κουτσούκο και Ανδρ. Λοβέρδο οι οποίοι ζήτησαν να έρθει συγκεκριμένος κατάλογος της προς ιδιωτικοποίηση δημόσιας περιουσίας. Στην συνέχεια έπιασαν το νήμα οι βουλευτές της ΝΔ, του Ποταμιού και της ΕΚ με αποτέλεσμα σε κάποιο σημείο η κατάσταση να ξεφύγει με τον Νίκο Δένδια να ζητά το λόγο επί προσωπικού επειδή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χουλιαράκης έκανε λόγο περί «ντροπής».

Ο υπουργός πάντως έφερε νομοθετικές βελτιώσεις που και πάλι όμως δεν ικανοποίησαν την αντιπολίτευση. Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία επέμεινε πως παρά τις νομοτεχνικές δεν υπάρχουν οι συμβάσεις παραχώρησης και ζήτησε εκ νέου να διακοπή η συνεδρίαση για να κατατεθούν. «Υπάρχουν όλα τα παραρτήματα που προβλέπονται στο νομοσχέδιο», επανέλαβε ο κ. Σταθάκης μέσα σε νέα ένταση. « Το θέμα δεν έχει κλείσει», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε: « δεν έχετε καταθέσει τις 19 συμβάσεις παραχώρησης στο άρθρο 198, άρα είτε θα τις καταθέσετε τώρα είτε θα τις αναγνώσετε».

Πανικός...

Μεταξύ όλων αυτών υπήρξαν και χαρακτηριστικοί διάλογοι με πρωταγωνιστές κυρίως τον Πρόεδρο της επιτροπής, Μάκη Μπαλαούρα και των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης.   

«Εμένα δεν θα μου σηκώνεις τη φωνή. Κάτσε κάτω ρε! Αυτά στη νύχτα», είπε ο κ. Μπαλαούρας για να απαντήσει με τη σειρά του ο κ. Κασιδιάρης: «Καραγκιόζηδες! Φέρε τη φρουρά να με καθίσει κάτω ρε βλάκα»

«Δεν φοβηθήκαμε νύχτες με τανκς θα φοβηθούμε εσένα;», αναρωτήθηκε ρητορικά ο Πρόεδρος.

«Θα έπρεπε να ντρέπεστε για αυτή τη κατάντια της διαδικασίας», είπε από τη πλευρά του ο Γ. Αμυράς από το Ποτάμι με τον Μάκη Βορίδη της ΝΔ να λέει: «δεν υπάρχουν παραρτήματα, το νομοσχέδιο κατατίθεται έλλειπες! Δεν ντρέπεστε καθόλου;».

«Ν’ αναβληθεί  επ’ αόριστο τώρα η συζήτηση, με μαύρο στο κανάλι της Βουλής και χωρίς παραρτήματα δεν γίνεται», συνέχισε μέσα σε κομφούζιο ο Κασιδιάρης για να ακολουθήσει η έκρηξη του προέδρου: «οι τραμπουκισμοί δεν περνάνε σε μένα! Κάτσε κάτω ρε!».

Πυρ ομαδόν

Κατά τ άλλα, η κυβέρνηση δέχτηκε τα συντονισμένα πυρά της αντιπολίτευσης για το πολυνομοσχέδιο.

Ο κ. Κουτσούκος υποστήριξε ότι με την συγκρότηση του υπερταμείου η δημόσια περιουσία παραδίνεται για 99 χρόνια στους δανειστές που θα ελέγχουν και τη διοίκησή του, ενώ το σύνολο των εσόδων θα αξιοποιείται για την αποπληρωμή του χρέους.

«Μου κάνει φοβερή εντύπωση ότι σε τρία λεπτά μπορείτε να πείτε τόσες ανακρίβειες, είπε απευθυνόμενος στον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Κουτσούκο, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος .

«Πρόκειται για τα τελευταία δημοσιονομικά μέτρα ενός αγώνα δρόμου που οι παλαιότερες κυβερνήσεις, φρόντισαν να είναι μεγάλων αποστάσεων» ανέφερε στην εισήγησή του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Σπαρτινός. «Η επιλογή μας ήταν να μην έχουμε καθυστερήσεις στην αξιολόγηση», πρόσθεσε ο κ. Σπαρτινός και τόνισε, ότι η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι «στην άλλη πλευρά τα διάφορα μέρη δεν συμφωνούσαν μεταξύ τους και αν η κυβέρνηση αυτή ήταν διατεθειμένη να υπογράψει χαρτιά που της είχαν στείλει άλλοι είτε με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είτε με οποιαδήποτε άλλο τρόπο».

Για «ξεπούλημα της πατρίδας που ξεκίνησαν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις» έκανε λόγο στην εισήγησή του ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης.

Η κυβέρνηση ολοκληρώνει επί της ουσίας το έργο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και προσπαθεί να αμαυρώσει κάθε προοπτική διεξόδου από το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα", υποστήριξε από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση «σηκώνει σκόνη για να μην καταλάβει ο λαός τι τον περιμένει και να εγκλωβισθούν ανάγκες του κεφαλαίου και τη στρατηγική του ευρωμονόδρομου».

«Με το νομοσχέδιο, ενισχύεται η μαύρη εργασία μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών η ανταγωνιστικότητα των νησιών και πλήττονται οι μικρομεσαίοι και οι χαμηλόμισθοι» υποστήριξε ο ειδικός αγορητής από το Ποτάμι Γιώργος Αμυράς και σημείωσε ότι «δεν υπάρχει αναπτυξιακή διάταξη σε όλο το νομοσχέδιο».

Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, φέρνουν μια ισορροπία για να αντιμετωπίσουμε χωρίς δανεικά το έλλειμμα που έχει μειωθεί πάρα πολύ, υποστήριξε ο ειδικός αγορητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος.

Από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Καρράς υποστήριξε ότι η κυβέρνηση μπορεί να οδηγηθεί στην πτώση εξαιτίας της υπέρμετρης φορολογίας και ότι το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων έχει αναλογία με τον Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο που έληξε το 1987.