Μετά την ψήφισή των μέτρων και του κόφτη, δηλαδή την ερχόμενη Δευτέρα, θα ενημερώσει το κουαρτέτο το EuroWorking Group για το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου και τα μέτρα του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής. 

Σύμφωνα με ανώτατο ευρωπαίο αξιωματούχο οι θεσμοί αναμένεται να ενημερώσουν το EuroWorking Group και το Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα και Τετάρτη, ενώ όπως εκτιμά για να εισάγονται τα θέματα αυτά στη Βουλή, θα πρέπει να υπάρχει μια αρχική συμφωνία με τους θεσμούς. 

Όπως είπε ο ίδιος αξιωματούχος στο Newpost για τον λεγόμενο κόφτη «ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να ενεργοποιείται μόνο αν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα στο Μνημόνιο δεν εκπληρώνονται».  

Εξήγησε δε πως «σε μια τέτοια περίπτωση, θα υπάρξει μια αυτόματη μείωση των ανελαστικών και μη δημοσιονομικών δαπανών».

Τέλος υπενθίμισε πως «το Eurogroup της 9ης Μαΐου συμφώνησε, εξάλλου, ότι αν αυτός ο μηχανισμός ενεργοποιείται για ένα δεδομένο έτος, οι περικοπές των δαπανών που αναφέρονται παραπάνω θα πρέπει να εφαρμόζονται μόνο για το εν λόγω έτος. Για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, οι ελληνικές αρχές, σε συμφωνία με τα θεσμικά όργανα, θα προσδιορίσουν τα διαρθρωτικά μέτρα πιο μόνιμου χαρακτήρα, που θα ισχύουν και για το σκέλος των εσόδων. Αυτά τα διαρθρωτικά μέτρα θα αντικαταστήσουν τις αυτόματες περικοπές δαπανών του προηγούμενου έτους».