Στη διαμάχη μεταξύ του ΔΝΤ και της ευρωζώνης για το ελληνικό χρέος αναφέρεται το πρακτορείο Reuters σε δημοσίευμά του όπου καταγράφονται οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ζήτημα.

Όπως παρατηρεί το Reuters, αυτή τη φορά το Ταμείο και η ευρωζώνη δεν παλεύουν με την Ελλάδα αλλά μεταξύ τους. Όπως τονίζεται, η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους έχει ήδη ξεκινήσει, ωστόσο η ευρωζώνη θέλει να αναβάλει την τελική απόφαση στο 2018, όταν και τελειώνει το ελληνικό πρόγραμμα. Το ΔΝΤ από την πλευρά του, επιμένει ότι η αποπληρωμή του ελληνικού χρέους είναι μη βιώσιμη και οι επενδυτές χρειάζονται τώρα μια ξεκάθαρη εικόνα.

Το Eurogroup την προσεχή Τρίτη ενδεχομένως να καταλήξει σε ένα προσωρινό σχέδιο, ωστόσο η προσφορά των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, αναμένεται ότι θα περιλαμβάνει πολλές προϋποθέσεις, είπαν αξιωματούχοι που προετοιμάζουν τις συνομιλίες, σύμφωνα με το Reuters.

Η ουσία είναι να βρεθεί ένας τρόπος για να ελαφρυνθεί το βάρος της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους χωρίς ουσιαστικά να μειωθεί το ίδιο το χρέος, μέσω του λεγόμενου «κουρέματος». Αντ’ αυτού, θα μπορούσε να υπάρξει μια «αναδιαμόρφωση»– χαμηλότεροι τόκοι, μεγαλύτερες ωριμάνσεις, όρια βάσει του ρυθμού ανάπτυξης κ.α.

Στις 9 Μαΐου, οι υπουργοί ζήτησαν από τους υφισταμένους τους να διερευνήσουν τέτοιου είδους συγκεκριμένα μέτρα που θα μπορούσαν να προσφερθούν στην Ελλάδα «εάν είναι απαραίτητο» στα τέλη του προγράμματος το 2018 εάν η Ελλάδα εφαρμόσει όλες τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις.

Η επισήμανση «εάν είναι απαραίτητο» έχει εμφανιστεί σε όλες τις δηλώσεις της ευρωζώνης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τον Νοέμβριο του 2012, κυρίως λόγω της επιμονής χωρών με προεξάρχουσα τη Γερμανία, η οποία πιστεύει ότι δεν χρειάζεται ελάφρυνση.

Το ΔΝΤ από την πλευρά του δεν έχει τέτοιους ενδοιασμούς. Όπως έχει πει το Ταμείο «προκειμένου να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους... θα απαιτηθεί από τους Ευρωπαίους εταίρους μας αποφασιστική δράση για να δοθεί περαιτέρω ελάφρυνση τους επίσημου χρέους».

Η ευρωζώνη πάντως, έχει να αντιμετωπίσει αντικρουόμενες απόψεις στους κόλπους της, τις οποίες τα μέλη της θα προσπαθήσουν να συγκεράσουν την επόμενη εβδομάδα. Ακόμα κι αν χρησιμοποιηθεί η φράση «εάν είναι απαραίτητο», τόσο η Ελλάδα όσο και οι πιστωτές της ευρωζώνης, σύμφωνα με αξιωματούχους, θα μπορούν να μιλήσουν για μια νίκη.

«Η Ελλάδα μπορεί να πει ότι το Eurogroup αποφάσισε ‘επί της αρχής’ να παράσχει ελάφρυνση χρέους μετά το 2018» δήλωσε ένας αξιωματούχος ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μπορεί να πει στους Γερμανούς ότι αυτό που θα έχει σημασία είναι η κατάσταση των οικονομικών της Αθήνα μόνο το 2018 και έπειτα.

Ωστόσο, το πρόβλημα σε ό,τι αφορά την επισήμανση «εάν είναι απαραίτητο», βρίσκεται στο ΔΝΤ.

«Το ΔΝΤ είναι απίθανο να αποδεχθεί μια ασαφή υπόσχεση ελάφρυνσης χρέους ‘εάν είναι απαραίτητο’» δήλωσε αξιωματούχος με γνώση των απόψεων του ΔΝΤ. «Η στάση του ΔΝΤ είναι ότι ο μηχανισμός και το μέγεθος της ελάφρυνσης χρέους χρειάζεται να συμφωνηθούν εκ των προτέρων, πριν το ΔΝΤ ενταχθεί στο πρόγραμμα».

«Η ουσιαστική ελάφρυνση χρέους θα μπορούσε να γίνει σταδιακά σε βάθος χρόνου. Αλλά έως το τέλος του όποιου νέου προγράμματος (διάσωσης), για παράδειγμα το 2018, το ελληνικό χρέος θα πρέπει να έχει κριθεί βιώσιμο, πράγμα που σημαίνει ότι η όποια ελάφρυνση δοθεί στη συνέχεια θα πρέπει να έχει ‘κλειδώσει’» είπε ο αξιωματούχος.

«Η ελάφρυνση χρέους στα επόμενα έτη, μετά το 2018, θα μπορούσε να εξαρτηθεί από την αύξηση του ΑΕΠ, για παράδειγμα, αλλά δεν θα μπορούσε να εξαρτάται από μέτρα πολιτικής, καθώς αυτό υπονοεί ένα ακόμα μελλοντικό πρόγραμμα και ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο μόνο με αυτό το πρόγραμμα», πρόσθεσε.

Αλλά οι υπουργοί της ευρωζώνης δεν θέλουν να «κλειδώσουν» τίποτα τώρα, καθώς φοβούνται ότι εάν το κάνουν αυτό θα χάσουν τον όποιο μοχλό πίεσης προς την Αθήνα.

«Πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι απρόθυμες να ρυθμίσουν την ελάφρυνση χρέους με τέτοιο τρόπο ώστε η ελληνική κυβέρνηση να μην έχει κανένα κίνητρο να συνεχίσει την αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος», δήλωσε άλλος αξιωματούχος.