current views are: 8

19 Μαΐου 2016
Δημοσίευση14:14

Αυτές οι επιχειρήσεις βγαίνουν στο «σφυρί» – ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΕΛΒΟ στο δεύτερο γύρο (έγγραφο)

Σύγχυση επικρατεί με τη λίστα των αποκρατικοποιήσεων που τελικώς θα περιληφθούν στο πολυνομοσχέδιο που συζητείται, σε επίπεδο Επιτροπών, στη Βουλή.

Δημοσίευση 14:14’

Σύγχυση επικρατεί με τη λίστα των αποκρατικοποιήσεων που τελικώς θα περιληφθούν στο πολυνομοσχέδιο που συζητείται, σε επίπεδο Επιτροπών, στη Βουλή.

Τη λίστα των αποκρατικοποιήσεων που τελικώς θα περιληφθούν στο πολυνομοσχέδιο που συζητείται, σε επίπεδο Επιτροπών, στη Βουλή κατέθεσε με νομοτεχνική βελτίωση ο Υπουργός Οικονομικών. Το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αποκρύπτει μέρος της υπό αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας. 

Κατά τη συζήτηση στις Επιτροπές, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση σύμφωνα με την οποία θα προχωρήσουν άμεσα οι πρώτες έξι ιδιωτικοποιήσεις του Παραρτήματος Δ, δηλαδή: ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΑΚΑ. ΟΣΕ και ΕΛΤΑ που μεταβιβάζονται στο νέο Υπεταμείο. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις προστίθενται στο στόχο των προηγούμενων που περιλαμβάνονται ήδη στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο πρόκειται να “απορροφηθεί” από το νέο Υπεταμείο Αποκρατικοποιήσεων. 

Όπως ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο κ. Τσακαλώτος, οι υπόλοιπες αποκρατικοποιήσεις της λίστας που κατατέθηκε ως παράρτημα στο πολυνομοσχέδιο, είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, και συγκεκριμένα η ιδιωτικοποίηση των ΕΥΑΘ ΑΕ, ΕΥΔΑΠ ΑΕ, ΕΛΒΟ ΑΕ, Αττικό ΜΕΤΡΟ ΑΕ, Κτηριακές Υποδομές ΑΕ και ΔΕΗ ΑΕ. Όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος οι εν λόγω εταιρίες θα αποτελέσουν κομμάτι της δεύτερης αξιολόγησης, τονίζοντας ότι “δεν είναι μέρος του νομοσχεδίου, αλλά είναι μέρος της συζήτησης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς. 

Όλες οι παραπάνω επιχειρήσεις περιλαμβάνονται στη λίστα που η κυβέρνηση κατέθεσε στο πολυνομοσχέδιο, ως παράρτημα, έπειτα από απαίτηση της αντιπολίτευσης να δοθούν εξηγήσεις για το τι θα γίνει με τις αποκρατικοποιήσεις. 

Απαντώντας  ο κ. Γιώργος Σταθάκης στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης, έσπευσε να υποστηρίξει ότι «δεν μιλάμε για Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων αλλά αξιοποίησης σε βάθος τριακονταετίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιδιωτικοποιήσεις που περιλαμβάνονται στη συμφωνία της Αθήνας με τους δανειστές είναι 19 και όχι 9 που αρχικά είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση.

 

 

σχετικα αρθρα