Τροπολογία για την αποκατάσταση του ΕΚΑΣ, το οποίο καταργείται σταδιακά έως το 2019 και μάλιστα χιλιάδες συνταξιούχοι καλούνται να το επιστρέψουν, κατέθεσε το ΚΚΕ στο πολυνομοσχέδιο με τα 17 προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Όπως επισημαίνει το Κομμουνιστικό Κόμμα στην αιτιολογική του έκθεση ο νέος νόμος για το ασφαλιστικό «οδηγεί στην σφαγή χιλιάδες συνταξιούχους που βρίσκονται στα πιο χαμηλά «πατώματα»» και πως «η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το 2019 που θα αρχίζει να εφαρμόζεται από φέτος μεταβάλλοντας τα κριτήρια βάσει των οποίων χορηγείται το συγκεκριμένο επίδομα και μάλιστα αναδρομικά με αναζήτηση ποσών από 1-1-2016, δημιουργεί νέα αιμορραγία στο εισόδημα χιλιάδων συνταξιούχων».

Εξάλλου, τονίζει, σχετικά με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για επιστροφή του ποσού σε δόσεις, ότι «το ζήτημα δεν είναι σε πόσες δόσεις θα επιστρέψουν τα ποσά που έχουν λάβει οι δικαιούχοι, αλλά το  γεγονός πως χάνουν ένα επίδομα που συμπλήρωνε τη πενιχρή σύνταξη και επιπλέον υποχρεώνονται να το επιστρέψουν».

Παράλληλα, τονίζει το ΚΚΕ, εκτός από τους χαμηλοσυνταξιούχους που θα χάσουν από φέτος ολοκληρωτικά το ΕΚΑΣ, θα υπάρξουν δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι που με την αλλαγή των κριτηρίων βάσει των οποίων χορηγείται το ΕΚΑΣ θα αλλάξουν κλίμακα και θα λάβουν χαμηλότερα ποσά απ' αυτά που λάμβαναν ως σήμερα.

Τα επόμενα χρόνια, θα αποκλείονται κλιμακωτά ολοένα και περισσότεροι, μέχρι το ΕΚΑΣ να καταργηθεί εντελώς στα τέλη του 2019. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 370.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα οδηγηθούν κάτω από τα όρια της  φτώχειας με μείωση μηνιαίου εισοδήματος έως και 35% στο εισόδημα τους. Οι απώλειες από την σφαγή του ΕΚΑΣ την περίοδο 2016-2019 φτάνουν τα 2,4 δις ευρώ.

«Είναι ανάγκη όχι μόνο να μην υπάρξει καμιά αναδρομική αναζήτηση, αλλά να καταργηθεί το άρθρο 92 για το ΕΚΑΣ και συνολικά ο νόμος-λαιμητόμος 4387/2016», επισημαίνουν οι 15 βουλευτές που υπογράφουν την τροπολογία.

Οι προτείνοντες βουλευτές

ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

ΒΑΡΔΑΛΗΣ ΣΑΚΗΣ

ΓΚΙΟΚΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΔΕΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ

ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

ΚΑΤΣΩΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΩ

ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΠΑΦΙΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΚΩΣΤΑΣ

ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ