Κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Νίκος Κοτζιάς, στο περιθώριο της συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ.

Ο ελληνας υπουργός ανέφερε ότι επιβεβαίωσαν την ανάγκη τα δύο υπουργεία Εξωτερικών να συμβάλλουν στην εξομάλυνση καταστάσεων και να υπάρχει περισσότερη συνεννόηση για θέματα που προκύπτουν.

Ο Ν. Κοτζιάς προσκάλεσε τον τούρκο ομόλογό του να επισκεφθεί την Ελλάδα για να συζητήσουν θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, και όπως είπε η επίσκεψη του τούρκου υπουργού πιθανόν να πραγματοποιηθεί στην Κρήτη, όπου θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Σπήλαιο του Δία, όπου μετέφερε την Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα σχετικά με την επέκταση της δράσης του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο για το προσφυγικό, ο έλληνας υπουργός τόνισε κατά τις εργασίες της Συνόδου ότι η Ελλάδα επιθυμεί να ληφθούν δύο πράγματα υπόψη: πρώτον, ότι δεν θα εμπλακούν άλλες δυνάμεις σε αυτή τη διαδικασία και δεύτερον ότι δεν θα εμπλακούν άλλα ελληνικά νησιά όσον αφορά το προσφυγικό.

Τη σύνοδο θα απασχολήσουν ακόμη θέματα γεωστρατηγικής σημασίας, όπως το Ιράκ, η Συρία, η Λιβύη, και οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.

Στο πλαίσιο της Συνόδου, ο κ. Κοτζιάς εκτός από τη συνάντηση με τον κ. Τσαβούσογλου, που ήδη έγινε, θα έχει σειρά διμερών συναντήσεων με τον Ιταλό και Αλβανό ομόλογό του και άλλους.

Η  πρόσκληση αυτή του κ. Κοτζιά έρχεται στον απόηχο μιας επιθετικής ανακοίνωσης από την πλευρά της Τουρκίας, μόλις χθες, για τη μουσουλμανική κοινότητα της Θράκης, και φυσικά μιας σειράς αλλεπάλληλων παραβιάσεων στο Αιγαίο.