Κόντρα ξέσπασε στη Βουλή εκ νέου για το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων μεταξύ του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και τον βουλευτή της ΝΔ Άδωνι Γεωγιάδη.

«Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το νόμο για το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ), τον οποίο εσείς φτιάξατε και που προβλέπει ότι, μπαίνει στο Ταμείο, εκποιείται υποχρεωτικά και τα χρήματα πηγαίνουν στο χρέος. Αντίθετα, στο νέο ταμείο μόνο το 50% θα κατευθύνεται στην αποπληρωμή του χρέους, ενώ η ιδιωτικοποίηση της περιουσίας δεν είναι υποχρεωτική», ανέφερε ο κ. Σταθάκης.

Από την πλευρά του ο Άδωνις Γεωργιάδης κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι σαν αντιπολίτευση ήταν εναντίον του ΤΑΙΠΕΔ, που τώρα ψηφίζει, ενώ αναφερόμενος στη διοίκηση του νέου υπερταμείου είπε ότι, οι δανειστές θα ασκούν ουσιαστικά την διοίκηση, με δεδομένο ότι έχουν τα τρία από τα πέντε μέλη και για τη λήψη αποφάσεων απαιτείται πλειοψηφία τεσσάρων ψήφων.

Αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κοροϊδεύει τους δανειολήπτες, αφού ο νόμος παρέχει προστασία στο 33% των δανειοληπτών για ένα έως δυο χρόνια, όσα σύμφωνα με τον Αδ. Γεωργιάδη θα χρειαστούν τα ξένα Funds, για να ασχοληθούν με τους μικρότερους δανειολήπτες, αφού τελειώσουν με τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια.

«Ξαναελάτε στις αρχές του 2018 να μας καταγγείλετε ότι δεν προστατέψαμε τους δανειολήπτες. Σ’ αυτή τη χώρα κάναμε αυτή τη διαπραγμάτευση και καταφέραμε αυτά που καταφέραμε», απάντησε ο Γιώργος Σταθάκης.

«Αναγνωρίζω την ταραχή της ΝΔ γιατί και αυτοί και εμείς γνωρίζουμε ότι κλείνει ένας κύκλος και ανοίγει μία άλλη ενότητα για την οικονομία. Ο κύκλος που κλείνει ξεκίνησε με την συμφωνία του Ιουλίου, τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, τους δύο κύκλους προαπαιτουμένων, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τώρα το κλείσιμο της αξιολόγησης. Οι συνέπειες του κλεισίματος είναι η εκταμίευση της δόσης και η συζήτηση για το χρέος», τόνισε νωρίτερα ο κ. Σταθάκης.

Ο υπουργός είπε ότι με τα σημερινά δεδομένα τα επιτόκια των δεκαετών ελληνικών ομολόγων βρίσκονται σε έντονη καθοδική πορεία, εξηγώντας πως πριν την αξιολόγηση έπεσαν στο 7,5% και η πρόβλεψη είναι, με το κλείσιμο της αξιολόγησης, να πέσει στο 5,5%.

«Η πρόσβαση στις αγορές γίνεται με επιτόκιο δεκαετών ομολόγων κοντά στο 4% με 4,5% όπως ισχύει για την Πορτογαλία», υπενθύμισε ο Γιώργος Σταθάκης, επισημαίνοντας πως «κλείνει λοιπόν αυτός ο κύκλος και κλείνει έχοντας η κυβέρνηση διατηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της σχετικώς με τον τρόπο εφαρμογής του προγράμματος».

Υπογράμμισε ότι υλοποιήθηκαν οι δεσμεύσεις ότι δεν θα γίνουν περικοπές μισθών και συντάξεων, η διαδικασία διαχείρισης μεγάλων προβλημάτων (όπως τα κόκκινα δάνεια) θα διατηρήσει ισχυρότατη την πρώτη κατοικία, θα γίνει αντικατάσταση από νέο θεσμό, του ΤΑΙΠΕΔ, που έχει ταυτιστεί και είναι απολύτως προσανατολισμένος στην ιδιωτικοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων, που έχουν περάσει στην κατοχή του.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, ο νέος θεσμός δεν είναι δεσμευμένος να ιδιωτικοποιεί, έχει μακροχρόνιο ορίζοντα και στόχος του είναι η αξιοποίηση της περιουσίας, τονίζοντας ότι ακόμη κι αν κριθεί ότι είναι συμφέρουσα μια ιδιωτικοποίηση, αυτή μπορεί να προχωρήσει αποκλειστικά και μόνο με την δέσμευση του υπουργού. «Άρα η ιδέα ότι μπροστά μας έχουμε ένα ταμείο ιδιωτικοποιήσεων της μορφής του ΤΑΙΠΕΔ δεν ισχύει. Τώρα φτιάχνουμε ένα ταμείο στα γαλλικά πρότυπα, όπου διαχειρίζεται όλο το σύστημα αξιών που έχει το γαλλικό δημόσιο (εταιρείες, μετοχές, ακίνητα, συμμετοχές στις τράπεζες, κ.α)» ανέφερε.

Αναφερόμενος ειδικώς στις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, ο Γιώργος Σταθάκης αφού σημείωσε ότι λύνεται ένα πρόβλημα που αφορά στην λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, υπογράμμισε ότι οι διατάξεις αυτές αφορούν σχεδόν το σύνολο των δανειοληπτών με εγγύηση την πρώτη κατοικία. Εξήγησε ότι στο 93% των περιπτώσεων, τα συγκεκριμένα δάνεια δεν θα επιτρέπεται να πωληθούν σε μη τραπεζικά ιδρύματα μέχρι τις αρχές του 2018 και προσέθεσε ότι η εξαίρεση από την πώληση θα αφορά δάνεια, που συνδέονται με την πρώτη κατοικία ανεξαρτήτως κατηγορίας.