current views are: 4

19 Μαΐου 2016
Δημοσίευση19:14

Σκληρή μάχη για το πολυνομοσχέδιο – Καυγάδες και αντεγκλήσεις για υπερταμείο και φόρους

Σε μια αναπάντεχα σκληρή μάχη με υψηλότατους τόνους, απειλές και εντάσεις, εξελίχθηκε η πρώτη μέρα συζήτησης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Δημοσίευση 19:14’

Σε μια αναπάντεχα σκληρή μάχη με υψηλότατους τόνους, απειλές και εντάσεις, εξελίχθηκε η πρώτη μέρα συζήτησης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Σε μια αναπάντεχα σκληρή μάχη με υψηλότατους τόνους, απειλές και εντάσεις, εξελίχθηκε η πρώτη μέρα συζήτησης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Οι βουλευτές επέλεξαν για ακόμα μια φορά τους ρόλους που η συγκυρία ή καλύτερα τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας  του περασμένου Σεπτέμβρη τους επεφύλαξε, και να τοποθετηθούν, αναλόγως, χωρίς να δείχνουν τη παραμικρή διάθεση για εκπλήξεις σε ό,τι αφορά τη στάση τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι τοποθετήσεις της πλειοψηφίας κινήθηκαν γύρω από την αντίληψη πως με την ψήφιση των μέτρων και τη συνακόλουθη ολοκλήρωση της αξιολόγησης ανοίγει ένας νέος- και εσχάτως αναπτυξιακός- δρόμος για τη χώρα. Σημείωσαν δε τον κοινωνικά δίκαιο χαρακτήρα του νομοσχεδίου υπό το πρίσμα της διάχυσης των ευθυνών και της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης.

Αντίθετα, η αντιπολίτευση, απαλλαγμένη από το βάρος της μνημονιακής διαχείρισης, σήκωσε σε υψηλότατα τους τόνους, επιχειρώντας σε κάθε αφορμή να υπενθυμίζει τον σκληρό χαρακτήρα των μέτρων με την αύξηση της φορολογίας και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας μέσω του λεγόμενου υπερταμείου.

Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, διείδε ένα αίσθημα ταραχής στους βουλευτές της ΝΔ, καθώς όπως είπε, αντιλαμβάνεται πως με την ψήφιση του νομοσχεδίου τελειώνει ένα κύκλος και ανοίγει ένα νέος. « Οι συνέπειες από τη κλείσιμο της αξιολόγησης είναι γνωστές», σημείωσε και πρόσθεσε πως το δημόσιο θα μπορεί να αποπληρώσει τις δόσεις του δανείου αλλά και τις οφειλές προς τον ιδιωτικό τομέα. «Πολλές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου λύνουν ζητήματα και υποστηρίζουν ασθενείς δυνάμεις της κοινωνίας. Μέτρα που διαμορφώθηκε το φορολογικό και ασφαλιστικό, η σημερινή συζήτηση για την αντιμετώπιση κόκκινων δανείων για απαλλαγή τραπεζικού συστήματος από βάρη, κλείνει ένα κύκλο που η κυβέρνηση είχε ακολουθήσει μέσα από ένα οδικό χάρτη που καταλήγει στην ανάκαμψη της οικονομίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ακόμα, ο κ. Σταθάκης, στήριξε το νέο υπερταμείο λέγοντας πως είναι ουσιωδώς διαφορετικό από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς δεν οδηγεί αναγκαστικά σε ιδιωτικοποιήσεις, ενώ απαιτεί την υπογραφή του εκάστοτε υπουργού των Οικονομικών σε περίπτωση πραγματοποίησής τους.

Από τη ΝΔ ο Χρήστος Σταϊκούρας επιχείρησε να κάνει σύγκριση των μέτρων του δεύτερου και τρίτου μνημονίου, λέγοντας πως ο λογαριασμός της κυβέρνησης αγγίζει ήδη τα 9 δις ευρώ μέτρα. Χαρακτήρισε μάλιστα λάθος λογική την αύξηση της φορολογίας σημειώνοντας πως έχει δοκιμαστεί στο πρώτο, ενώ αναδεικνύοντάς τη στάση της ΝΔ για το νέο υπερταμείο, υπογράμμισε πως η εκχώρηση της περιουσίας της χώρας για 100 χρόνια δεν συνάδει με την έννοια της εθνικής κυριαρχίας.

«Η χώρα χρειάζεται άλλη Κυβέρνηση η οποία θα φέρει άλλη ισορροπία μεταξύ οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής συνοχής. Κυβέρνηση με κορμό την κοινωνικά φιλελεύθερη ΝΔ. Τη ΝΔ, ως επικεφαλής, μιας πλατιάς κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας», κατέληξε.

«Το νομοσχέδιο είναι η επιτομή της πλήρους παράδοσης μιας αναξιόπιστης χώρας καθώς με τις διατάξει του δεν βάζει μόνο φόρους αλλά δημιουργεί ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας», σημείωσε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος και πρόσθεσε μέσα σε κλίμα έντασης: « η κυβέρνηση παραδίδει για 100 χρόνια τη δημόσια περιουσία στους δανειστές».

«Το παιχνίδι είναι στημένο», είπε ο Ν. Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ και σημείωσε: «γίνεται προσπάθεια να μη καταλάβει λαός τι συμβαίνει ανάμεσα στη σκύλα που είναι στη προκειμένη είναι η κυβέρνηση και τη Χάρυβδη που είναι η αντιπολίτευση». Από τη πλευρά του Ποταμιού ο Γ. Αμυράς χαρακτήρισε «πολιτικούς απατεώνες» τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατέκρινε την αύξηση της φορολογίας και κατηγόρησε τη κυβέρνηση για «αρλουμπολογία», ενώ ο Δημ. Καμμένος των ΑΝΕΛ, μίλησε για τη κοινωνική δικαιοσύνη των γνωστών εδώ και καιρό μέτρων. Τέλος ο κ. Καρράς από την ΕΚ, είδε ομοιότητες ανάμεσα στον Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο του 1897 και τη σημερινή κατάσταση, προειδοποιώντας τη κυβέρνηση να μην αναλάβει τέτοιες ευθύνες που θα την οδηγήσουν σύντομα σε πτώση.


σχετικα αρθρα