Ελάχιστα αποδείχθηκαν τα περιθώρια συναίνεσης που θα μπορούσε να δώσει η Νέα Δημοκρατία στο σχέδιο νόμου των χιλιάδων σελίδων και των πολλών φόρων που κατέθεσε η κυβέρνηση. Η Ν.Δ. αλλά και συνολικά η αντιπολίτευση, ήδη από το μεσημέρι της Πέμπτης, που ξεκίνησε με επεισοδιακό τρόπο η συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές, ετοιμάζονται για συνεχές σφυροκόπημα της κυβέρνησης. Τις εντυπώσεις, ως επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης και δυνάμει Πρωθυπουργός, θα επιχειρήσει να κλέψει, το απόγευμα της Κυριακής, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την ομιλία του στη Βουλή και τη, βέβαιη, αντιπαράθεση με τον Πρωθυπουργό.

Ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί να ηγείται ενός ενιαίου γαλάζιου μετώπου καθώς η χθεσινή απόφαση που ελήφθη από το συντονιστικό της Ν.Δ και ουσιαστικά προβλέπει ένα ηχηρό όχι στα περισσότερα άρθρα του νομοσχεδίου συσπειρώνει το σύνολο των γαλάζιων και αμβλύνει ενδεχόμενες διαφορετικές προσεγγίσεις.

Ακόμη και η πολύ σκληρή δημόσια δήλωση του κ. Αντώνη Σαμαρά δεν φάνηκε να δημιουργεί πρόβλημα στην ηγεσία της Ν.Δ., πέραν του γεγονότος ότι «έκλεψε» μέρος της δημοσιότητας από όσα γίνονται στη Βουλή ή έδωσε την ευκαιρία στο Μαξίμου να προβεί σε μακροσκελείς ανακοινώσεις εναντίον του πρώην Πρωθυπουργού και, κατ' επέκταση, του διαδόχου του στο κόμμα. Στο επιτελείο Μητσοτάκη, ωστόσο, θεωρούν ότι είναι τόσο καταλυτική η σύγκριση που δεν χρειάζεται παρά η παράθεση των γεγονότων. Μόνον η χθεσινή φράση του Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος, ότι η «γενναία διαπραγμάτευση Βαρουφάκη κόστισε 86 δισ. ευρώ» αρκεί, λένε στη Συγγρού, προσθέτοντας ότι είναι πλέον ο κ. Τσίπρας που θα πρέπει να απολογηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, ήδη πριν τη σύγκληση του οργάνου, ο κ. Μητσοτάκης είχε καταλήξει στα «όχι» και στα «ναι», ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι τοποθετήσεις των στελεχών του κόμματος είχαν μόνον «αποχρώσες διαφοροποιήσεις» για τους τόνους που θα έπρεπε να υιοθετηθούν. Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. συνέστησε αντιπαράθεση ουσίας και αποφυγή εντάσεων, κάτι πάντως που δεν κατέστη δυνατό κυρίως λόγω των όσων τραγελαφικών συνέβησαν κατά την έναρξη της συζήτησης στις Επιτροπές, όταν και κρίσιμα παραρτήματα του νομοσχεδίου δεν είχαν ακόμη κατατεθεί.

Η Ν.Δ. θα στηρίξει τη μετατροπή της Γενικής Γραμματείας Εσόδων σε ανεξάρτητη αρχή, κάτι που επιθυμούσαν σφόδρα οι πιστωτές, ωστόσο είναι σαφές ότι θα συναντήσει αντιδράσεις για την απόφασή της να μην υπερψηφίσει το νέο Υπερ-Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων («δεν το δεχτήκαμε όταν το ζητούσε ο Σόιμπλε, θα το δεχθούμε τώρα;» σχολίαζε γαλάζιος συντονιστής που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης Σαμαρά με την τρόικα) ενώ ως προς τον «κόφτη» το επιχείρημα της Ν.Δ. θα είναι ότι αυτός ήρθε ως αποτέλεσμα της αναξιοπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ και ότι ο ισχύον μηχανισμός, με τη λειτουργία Συμβουλίου Δημοσιονομικής Πολιτικής, θα αρκούσε για τη «διόρθωση» των όποιων αποκλίσεων. Ως προς την απόφαση για τα «κόκκινα δάνεια», η απόρριψη της Ν.Δ. στηρίζεται μάλλον στο «λαϊκό» της χαρακτήρα, δηλαδή στην ανάγκη να καταδείξει ότι ενδιαφέρεται και για τους πλέον οικονομικά ασθενείς. Η αλήθεια είναι ότι αντίστοιχο αίτημα υπέβαλλε παγίως η τρόικα και στην κυβέρνηση Σαμαρά, με την τελευταία να αρνείται την πλήρη άρση αλλά να προβαίνει σε σταδιακές εξαιρέσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη, όπου και θα μιλήσει σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν αποκλείεται να δώσει και το στίγμα για το πως θα κινηθεί στην κοινοβουλευτική μάχη με τον κ. Τσίπρα, την Κυριακή.