Υπερψηφίστηκε με τις θετικές ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ από τις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής και σε δεύτερη ανάγνωση το πολυνομοσχέδιο με το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, τους έμμεσους φόρους και τον δημοσιονομικό «κόφτη». Το νομοσχέδιο εισέρχεται αύριο, Σάββατο, στην Ολομέλεια της Βουλής και θα ψηφιστεί το απόγευμα της Κυριακής.

Προηγήθηκε δεύτερη ημέρα αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας με κύρια αιχμή τόσο το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, όσο και τους φόρους που φέρνει το πολυνομοσχέδιο.

Κατά την τοποθέτησή του, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναγνώρισε πως  τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση είναι υφεσιακά και ότι αρκετά από τα μέτρα θα προτιμούσε να ήταν διαφορετικά. Ωστόσο σημείωσε πως η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε όσο καλύτερα μπορούσε, εξηγώντας πως οι θεσμοί ήθελαν λίγα μέτρα αλλά με μεγάλη απόδοση (αύξηση ΦΠΑ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ από 13% στο 23%) που όμως έπλητταν περισσότερο τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες που η πλειοψηφία θέλει να προφυλάξει.

«Οι υπουργοί και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζοντας γι αυτό το νομοσχέδιο είναι σαν να επιχειρούν να κρύψουν ελέφαντα σε ντουλάπι. Όσο και να προσπαθήσουν αυτό δεν γίνεται», τόνισε από την πλευρά του αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος  επισήμανε ότι αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πέφτουν σε συνεχείς αντιφάσεις.

Ο κ. Χατζηδάκης έθεσε τα θέματα του Υπερταμείου, των κόκκινων δανείων, του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης και των περιφερειακών αεροδρομίων για τα οποία «πανηγυρίζουν» οι υπουργοί και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Έθεσε πιο συγκεκριμένα τα ερωτήματα:

  • Αφού το Υπερταμείο είναι τόσο καλό, γιατί δεν του εκχωρούν φανερά την ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, παρά προσπαθούν να πείσουν ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει κι επιχειρούν να θολώσουν το τοπίο;
  • Αφού η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια είναι τόσο εξαιρετική τότε γιατί προβάλλουν την εξαίρεση για τα ενυπόθηκα δάνεια μέχρι 140.000 ευρώ έως το τέλος του 2017;
  • Εάν ο «κόφτης» δεν πρόκειται να εφαρμοστεί, τότε γιατί τον διαπραγματεύονταν μέχρι την τελευταία στιγμή; Μήπως και οι ίδιοι πιστεύουν ότι θα οδηγηθούν σε περικοπές μισθών και συντάξεων;
  • Εάν η ρύθμιση για τα περιφερειακά αεροδρόμια, είναι τόσο επωφελής για τον Τουρισμό, όπως λέει η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, τότε γιατί επί 15 μήνες δεν έφερναν την σύμβαση αυτή προς κύρωση στη Βουλή;

Κατά τη δεύτερη ανάγνωση σημειώθηκε νέα αντιπαράθεση για το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, με με αφορμή την απαίτηση βουλευτών της ΝΔ να προβλεφθεί ρητά στο νομοσχέδιο ποια ακριβώς στοιχεία της δημόσιας περιουσίας (εταιρείες, ακίνητα κ.α.) θα μπορούν να προωθούνται προς αξιοποίηση στο υπερταμείο

Μάλιστα, όπως είπε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, ρητή τέτοια πρόβλεψη εξαίρεσης από την ιδιωτικοποίηση γίνεται μόνον για την Ακρόπολη, τους αρχαιολογικούς χώρους και τους χώρους της Συνθήκης NATURA και RAMSAR.

«Εάν η κυβέρνηση μέχρι αύριο δεν φέρει μια ρητή διάταξη, η οποία να λέει ότι προς αποκρατικοποίηση είναι όσα ρητά μέσα στο νόμο αναφέρονται - δηλαδή οι συγκεκριμένες εταιρείες, τα συγκεκριμένα ακίνητα - τότε είσαστε ύποπτοι ότι υποθηκεύετε την περιουσία την περιουσία του Δημοσίου για 100 χρόνια. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό από μας με τίποτα» είπε η κ. Μπακογιάννη.

Σχετικώς με το αν θα μπορούν να είναι εκποιήσιμα από την Εταιρεία Αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας και πράγματα που ανήκουν στην δημόσια περιουσία απάντησε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος είπε ότι γίνεται ρητή αναφορά στο νομοσχέδιο στα πράγματα εκτός συναλλαγής, ότι αυτά που προσδιορίζονται στο άρθρο 957 του Αστικού Κώδικα βρίσκονται εκτός του ρυθμιστικού πεδίου του άρθρου του πολυνομοσχεδίου για την αξιοποίηση.

Σε ό,τι αφορά το υπερταμείο, που αποτέλεσε αντικείμενο σφοδρής κριτικής από την αντιπολίτευση, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως η επιλογή των 99 χρόνων της ύπαρξης αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης, καθώς δίνει τον απαιτούμενο χρόνο για την καλύτερη διαχείριση της περιουσίας του δημοσίου, χωρίς να υφίσταται πίεση για άμεσες ιδιωτικοποιήσεις. 

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή διαδικασία επικράτησε χαμός, καθώς σημειώθηκε σφοδρή κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης επί της διαδικασίας.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση επιτέθηκε στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι καταθέτει ένα νομοσχέδιο 7.500 σελίδων χωρίς σημαντικά παραρτήματα και ζητά να συζητηθεί και να ψηφιστεί με διαδικασίες «εξπρές», παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος, έκανε λόγο για υποκριτική στάση της αντιπολίτευσης και της καταλόγισε προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων για μικροκομματικά οφέλη.

Το Σάββατο και την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση και η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.