current views are: 12

20 Μαΐου 2016
Δημοσίευση12:41

Γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ για το ΕΚΑΣ – Μήνυμα στην κυβέρνηση να αποσύρει το μέτρο

Αναστάτωση στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το ΕΚΑΣ σε περίπου 80.000 – 100.000 συνταξιούχους.

 

Δημοσίευση 12:41’

Αναστάτωση στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το ΕΚΑΣ σε περίπου 80.000 – 100.000 συνταξιούχους.

 

Αναστάτωση στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το ΕΚΑΣ σε περίπου 80.000 – 100.000 συνταξιούχους, για τους οποίους άλλαξαν τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος και τώρα τους ζητείται, αναδρομικά, να επιστρέψουν τα χρήματα που έλαβαν τους πρηγούμενους 6 μήνες. 

Η δυσαρέσκεια του κυβερνώντος κόμματος εκφράστηκε και στα ανώτατα κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ, με κορυφαίο τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, Παναγιώτη Ρήγα. Το πρωί, μάλιστα, έστειλε «μήνυμα» στην κυβέρνηση ότι θα πρέπει να βρει τρόπο να επιστραφούν τα χρήματα στους συνταξιούχους που θα έχουν αυτές τις απώλειες. 

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει έντονος προβληματισμός για την επιχειρηματολογία που θα έχουν στο εξής απέναντι στους χαμηλοσυνταξιούχους και τα πλατιά κοινωνικά στρώματα που αποτελούν και τη βάση των ψηφοφόρων του κόμματος. Αν και αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να περάσει τον δύσκολο κάβο της αξιολόγησης, ώστε να έρθει η συμφωνία και να προσπαθήσουν στη συνέχεια να εφαρμόσουν πολιτικές με πιο αναπτυξιακό πρόσημο, είναι διάχυτη η ανησυχία για τις αντιδράσεις της κοινωνίας που ολοένα και πυκνώνουν.  Μπορεί η κυβέρνηση να μην έχει έρθει αντιμέτωπη με μαζικές διαδηλώσεις, ωστόσο οι βουλευτές αντιμετωπίζουν εδώ και καιρό πρόβλημα στις τοπικές κοινωνίες και δεν μπορούν πια να δικαιολογήσουν τη κατάργηση του ΕΚΑΣ στην πλέον αδύναμη κατηγορία πολιτών: τους χαμηλοσυνταξιούχους

Πολλοί από τους βουλευτές πάντως δείχνουν να έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους, αδυνατώντας να διαχειριστούν μέτρα που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστική η νέα δήλωση της Εύης Καρακώστα στο Βήμα fm, η οποία επιχείρησε να υπεραμυνθεί των αποφάσεων της κυβέρνησης, λέγοντας ότι κατάφεραν να καταργήσουν σταδιακά το ΕΚΑΣ και όχι «μπαμ και κάτω». «Τι καταφέραμε, λοιπόν; Να κοπεί σταδιακά(το ΕΚΑΣ), μέχρι το ’18, να μην κοπεί μια και καλή που ζητούσαν οι δανειστές. Πάντα στο μη χείρον υπάρχει, το βέλτιστον» είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. 

Αυτό που επισημαίνουν, πάντως, είναι ότι δεν τίθεται ζήτημα καταψήφισης μέτρων, καθώς η Κ.Ο. θεωρείται «μπετόν αρμέ». Όσο για το αίτημα του κ. Ρήγα που αποτελεί και τον σύνδεσμο μεταξύ κυβέρνησης και Κουμουνδούρου, εκτιμάται ότι «ικανοποιηθεί» με μέτρα – ασπιρίνες, όπως η τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας για την σταδιακή επιστροφή του ΕΚΑΣ, με την οποία θα προβλέπεται ότι οι μηνιαίες δόσεις για την επιστροφή του δεν θα ξεπερνούν τα 30 ευρώ. Με την ίδια τροπολογία θα διατηρείται η μειωμένη συμμετοχή 10% στη φαρμακευτική δαπάνη που έχουν και σήμερα οι δικαιούχοι.

Με τον τρόπο αυτό, και με την επιδοματική πολιτική σε αντιστάθμισμα της κατάργησης ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων, η κυβέρνηση επιχειρεί να «χρυσώσει» το χάπι στους χαμηλοσυνταξιούχους τους οποίους είχε δεσμευθεί ότι θα προστατεύσει. 


σχετικα αρθρα