Συγκρατημένη αισιοδοξία για τις εξελίξεις τόσο στο μέτωπο της ρύθμισης του ελληνικού χρέους όσο και για το ύψος της δόσης μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του μνημονίου, εξέφρασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μιλώντας στις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής που επεξεργάζονται το πολυνομοσχέδιο, ο υπουργός των Οικονομικών, σημείωσε πως υπάρχουν ήδη δύο καλές εξελίξεις για τη χώρα μας. Η πρώτη όπως είπε, είναι πως πλέον η υπόθεση του ελληνικού χρέους δεν εναπόκειται στις επιδιώξεις του εκάστοτε υπουργού της Ευρωζώνης αλλά σε απτούς, αντικειμενικούς στόχους. Η δεύτερη, αφορά στο μακροπρόθεσμο κομμάτι της ρύθμισης που θα έχει ένα αυτοματοποιημένο χαρακτήρα, γεγονός που «μας δίνει τη δυνατότητα να διαπραγματευτούμε καλύτερα».

«Δεν κάνω προβλέψεις αλλά νομίζω ότι είμαστε κοντά σε μια αρκετά καλή λύση! Είναι πολύ σημαντικό ότι η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει σελίδα και να φύγουμε από τον υφεσιακό κύκλο. Ζητάμε όχι τη τεχνική λύση αλλά ένα καθαρό διάδρομο για τους πολίτες και τους επενδυτές προκειμένου να ξέρουν ότι μπορούν να έρχονται χωρίς ρίσκο χρεοκοπίας! Ότι ξέρουν όλοι τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες και να επενδύσουν. Το θέμα είναι αν θα μπορούμε τη συμφωνία να την αξιολογήσουμε με αυτό τον τρόπο», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ακόμα, σημείωσε πως εφόσον κλείσει η αξιολόγηση και ρυθμιστεί με κάποιο τρόπο το χρέος, θα υπάρξει μεγάλη προσδοκία πως θα  πανέλθει το waiver και η χώρα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Από κει και πέρα ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αυτού καθ’ αυτού, αναγνωρίζοντας ότι τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση είναι υφεσιακά και ότι αρκετά από τα μέτρα θα προτιμούσε να ήταν διαφορετικά. Ωστόσο σημείωσε πως η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε όσο καλύτερα μπορούσε, εξηγώντας πως οι θεσμοί ήθελαν λίγα μέτρα αλλά με μεγάλη απόδοση (αύξηση ΦΠΑ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ από 13% στο 23%) που όμως έπλητταν περισσότερο τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες που η πλειοψηφία θέλει να προφυλάξει.

Σε ό,τι αφορά το υπερταμείο, που αποτέλεσε αντικείμενο σφοδρής κριτικής από την αντιπολίτευση, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως η επιλογή των 99 χρόνων της ύπαρξης αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης, καθώς δίνει τον απαιτούμενο χρόνο για την καλύτερη διαχείριση της περιουσίας του δημοσίου, χωρίς να υφίσταται πίεση για άμεσες ιδιωτικοποιήσεις.  Σημείωσε ακόμα, πως οι όποιες ιδιωτικοποιήσεις γίνουν, θα πρέπει να έχουν την έγκριση του εκάστοτε υπουργού και πως το στρατηγικό σχέδιο του νέου φορέα θα πρέπει να εγκρίνεται από το την ελληνική πλευρά. Τέλος σε ό,τι αφορά την αυτονομία της νέας Γενικής Γραμματίας Δημοσίων Εσόδων, είπε ως αυτή αφορά μόνο το σκέλος των εσόδων και όχι της άσκησης της πολιτικής, ενώ εκτίμησε πως αν η διαχείριση διαχρονικά ήταν καλύτερη δεν θα είχε χρειαστεί να δοθεί τόσο μεγάλη αυτονομία.