Σε έναν ιδιότυπο αγώνα «σούμο» στην χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου όπου συνεδρίασε το G7, φαίνεται να επιδίδεται πλέον το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, μόλις τρεις ημέρες πριν την συνεδρίαση του Eurogroup που ως στόχο θα έχει να κλείσει τα ανοιχτά ζητήματα γύρω από το ελληνικό πρόβλημα.

Για άλλη μία φορά από την πλευρά Ντάισελμπλουμ οι δηλώσεις είναι μία στο καρφί και μία στο πέταλο. Προχθές για παράδειγμα δήλωνε ότι δεν είναι σίγουρο ότι θα κλείσει η συμφωνία στις 24 Μαρτίου, ενώ εχθές εμφανίστηκε να λέει εμμέσως ότι ΔΝΤ και Γερμανία έχουν βάλει κάπως νερό στο κρασί τους. Η δήλωση έγινε στο CNBC: «Η προτίμησή μου είναι να έχουμε ξεκάθαρες επιλογές για μέτρα που είμαστε προετοιμασμένοι να λάβουμε και τότε να δούμε πότε θα χρειαστούν.

Ακούω και τον Γερμανό ομόλογό μου (τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε) που λέει -αρκετά σωστά- “ας δούμε τι χρειάζεται για το μέλλον”». Σε ερώτηση αν έχει υπάρξει κάποια προσέγγιση στις δύο πλευρές που συγκρούονται γύρω από την αναγκαιότητα ή όχι για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο ολλανδός πολιτικός τόνισε: «Έχει υπάρξει κάποια μετακίνηση και στις δύο πλευρές. Εκείνοι που λένε ότι χρειαζόμαστε μεγάλη εμπροσθοβαρή ελάφρυνση του χρέους έχουν χαλαρώσει κάπως τη στάση τους, και εκείνοι που λένε “δεν χρειάζεται τίποτα τώρα, ίσως στο μέλλον” έχουν επίσης μετακινηθεί λίγο, οπότε έτσι κλείνει κάπως το χάσμα».
 
Ρελάνς αδιαλλαξίας από το ΔΝΤ

Και ενώ αυτά έλεγε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, το ΔΝΤ άφηνε χθες να διαρρεύσει στο πρακτορείο Bloomberg ένα εσωτερικό του έγγραφο σύμφωνα με το οποίο αν δεν δεχθούν οι Ευρωπαίοι πάγωμα των πληρωμών της Ελλάδος, τότε το ελληνικό χρέος μπορεί να φτάσει μέχρι και το 293,8% του ΑΕΠ το 2060.

Επιπλέον το Ταμείο τόνιζε (και αυτό δείχνει ότι θέλει και νέα μέτρα) πως λόγω του μεγάλου αριθμού μη εξυπηρετούμενων δανείων, προβλέπεται εκ νέου οι τράπεζες να χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια ύψους έως 20 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το ΔΝΤ με αυτή του την τοποθέτηση στέλνει νέο μήνυμα στους Ευρωπαίους που λέει ότι θα χρειαστούν και νέα κεφάλαια, πέρα των 20 δισ. που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί από το πρόγραμμα του ESM και παραμένουν ανενεγρά με την μορφή «μαξιλαριού».
 
Την ίδια στιγμή πάντως ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ έκανε χθες μία νέα δήλωση που όμως, όσο κι αν είναι έντονα υπέρ της Ελλάδας προβλημάτισε από την έλλειψη «τεχνοκρατικής» ουσίας, καθώς ο Λουξεμβούργιος προτίμησε να μιλήσει με λόγια που ακουμπούν κυρίως την ψυχή των λαών και όχι τα μυαλά των τεχνοκρατών.

Συγκεκριμένα ο κ. Γιουνκέρ είπε: «Εάν μειώναμε το ελληνικό χρέος τώρα δεν θα είχε καμία χρησιμότητα για τη χώρα, δεδομένου ότι δεν υποχρεούται να αποπληρώσει τίποτα τα επόμενα χρόνια. Θα ήταν όμως η αναγνώριση της συλλογικής προσπάθειας που έχει καταβληθεί από τους Έλληνες. Τους έχουμε πάρει πολλά, τους έχουμε δώσει λίγα. Θα πρέπει τουλάχιστον να τους επιστρέψουμε την αξιοπρέπειά τους. Έχω πάντα υποστηρίξει ότι θα πρέπει να γίνεται σεβαστή η αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. Πάλεψα κατά της ιδέας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και το ενιαίο νόμισμα. Είμαστε εντελώς κοντά για μια νέα συμφωνία για το πρόγραμμα προσαρμογής και επικροτώ τις προσπάθειες των Ελλήνων».

Στα θετικά της ημέρας πάντως, που δημιουργούν το κλίμα πριν την έναρξη των συζητήσεων του Eurogroup, είναι και η έκθεση της Bank ofAmerica Merrill Lynch, η οποία τονίζει ότι: Περιμένει το επόμενο διάστημα συμφωνία για το χρέος, επαναφορά του waver για τις ελληνικές τράπεζες και άρση των capital controls.

Η τράπεζα θεωρεί ως θετική εξέλιξη την αποδοχή από την Βουλή του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου και προβλέπει ολοκλήρωση της αξιολόγησης στα τέλη Μαΐου ή το πολύ στις αρχές Ιουνίου έτσι ώστε η Ελλάδα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ μετά την αποπληρωμή των ομολόγων προς την Φρανκφούρτη στις 20 Ιουλίου, δηλαδή κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας τον Σεπτέμβριο.