Μια δύσκολη εξίσωση καλείται να λύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη σκιά της καταψήφισης των νέων εξοντωτικών μέτρων που έφερε η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Το «όχι» της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια σειρά διατάξεων που δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα αλλά θα βάλουν τη χώρα σε ένα συνεχές μνημόνιο, ήταν κάτι το αναμενόμενο, ωστόσο για την επόμενη μέρα ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα σε πολλές παραμέτρους.

Τα μέτρα θα έχουν τραγικές επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο εκατομμυρίων πολιτών που ανήκουν κυρίως στη μεσαία τάξη, οι οποίοι με την αύξηση των έμμεσων φόρων θα δουν ξανά το εισόδημά τους και την αγοραστική τους δυνατότητα να συρρικνώνονται, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν πλέον ούτε στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους. Τα στοιχεία αυτά καταγράφονται και στα αποτελέσματα των μετρήσεων που παρουσίασε ο επικοινωνιολόγος Τάκης Θεοδωρικάκος στις κλειστές συσκέψεις της Συγγρού, υπό τον κ. Μητσοτάκη.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η στρατηγική της ΝΔ εκτός από τη σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου, να έχει και ακόμη δύο χαρακτηριστικά που θα δώσουν την κυβερνητική προοπτική στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: παρουσίαση συγκεκριμένων εναλλακτικών προτάσεων αντί των κυβερνητικών μέτρων στα οποία λέει όχι η ΝΔ και κοινωνικό πρόσημο στην πολιτική που θα ακολουθήσει ο κ. Μητσοτάκης.

Στόχος του προέδρου της ΝΔ είναι να προσεγγίσει τους πολίτες αυτούς που πλήττονται περισσότερο από την κυβερνητική πολιτική και κινούνται πέριξ του κέντρου. Άλλωστε το ποσοστό των ψηφοφόρων του κέντρου ήταν πάντα αυτό που καθόριζε το αποτέλεσμα των εκλογικών αναμετρήσεων. Η προσέγγιση αυτή ωστόσο, όπως συζητήθηκε στη Συγγρού, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς αφορά όχι μόνο αυτούς που δεν είχαν ψηφίσει ποτέ ΝΔ, αλλά και όσους είχαν φύγει από το κόμμα στις τελευταίες εκλογές. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που στα δεξιά έχουν δημιουργηθεί νέοι κομματικοί σχηματισμοί.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, ο κ. Μητσοτάκης εκτός από τη δημόσια παρουσίαση εναλλακτικών προτάσεων της ΝΔ απέναντι στα μέτρα της κυβέρνησης, θα συνεχίσει τις περιοδείες του σε όλη τη χώρα με στόχο την ενίσχυση του κοινωνικού προφίλ του κόμματός του. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο κύκλος των περιοδειών του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα από τη Δυτική Αθήνα και το Περιστέρι, όπου μάλιστα εκτός από τα καταστήματα επισκέφθηκε και το συσσίτιο στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών, ενώ την Παρασκευή πριν μιλήσει στους βιομήχανους της Βόρειας Ελλάδας, είδε από κοντά τις κοινωνικές δομές της Μητρόπολης Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως.

Προς την κατεύθυνση αυτή, για τη Δευτέρα ο Γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης έχει συγκαλέσει στη Συγγρού διευρυμένη σύσκεψη του τομέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στην οποία θα συμμετέχουν εκτός από την αρμόδια τομεάρχη Σοφία Βούλτεψη και οι Γραμματείς, Σχέσεων Κοινωνίας – Κόμματος, Ζωή Ράπτη, Γυναικείων Θεμάτων, Μαρία Συρεγγέλα και Κοινωνικών Δικτύων και Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων,  Γιώργος Σταμάτης. Αντικείμενο της σύσκεψης θα είναι ο καθορισμός των  άμεσων δράσεων του κόμματος, ενώ θα μπει και πλαίσιο δίμηνου προγραμματισμού.