Στην τελική ευθεία πριν από την ψήφιση μπαίνει και επίσημα πλέον με την εισαγωγή του στην Ολομέλεια, το πολυνομοσχέδιο με το δεύτερο μέρος των προαπαιτούμενων που θα επιτρέψει ολοκλήρωση της Α' αξιολόγησης του μνημονίου και την συνακόλουθη εκταμίευση της δόσης.

Ωστόσο, η διαδικασία μόνο απλή υπόθεση δεν θα είναι για την κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία είδε το προηγούμενο διήμερο της συζήτησης στις επιτροπές σύσσωμη την αντιπολίτευση να της επιτίθεται με μανία και να την καταγγέλλει για μια σειρά από ζητήματα που φτάνουν μέχρι και τα όρια της αναζήτησης μελλοντικών ποινικών ευθυνών. Κι αυτό παρά την αρχική αίσθηση πως η επικείμενη κοινοβουλευτική μάχη θα διεξαχθεί σε χαμηλούς τόνους όπως ακριβώς έγινε με την ψήφιση προς από περίπου δύο εβδομάδες του νέου ασφαλιστικού. 

Το ογκωδέστατο νομοσχέδιο με τα χιλιάδες παραρτήματα ρυθμίζει ή αλλάζει διατάξεις σε μια σειρά πτυχών της καθημερινότητας εισάγοντας στην πολιτική σκηνή της χώρας την έννοια του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης (κόφτης) που στόχο έχει να διασφαλίσει τη συνέχιση της λιτότητας ως και το 2018. Από τις αυξήσεις του ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες, τη τροπολογία για το ασφαλιστικό, τη νέα Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, τους νέους δασικούς χάρτες ως και τις ρυθμίσεις για τα δάνεια (πράσινα και κόκκινα) οι αφορμές για αντιπολιτευτική κριτική ήταν πολλές. Το σημείο όμως που κυριάρχησε και έδωσε τροφή για σχόλια και αντιπαραθέσεις. είναι το νέο σχήμα του υπερταμείου που θα διαχειριστεί τη δημόσια περιουσία και ουσιαστικά θα αντικαταστήσει το ΤΑΙΠΕΔ (το οποίο θα συνεχίσει να υφίσταται αλλά θα ενσωματωθεί σε αυτό). 

Συγκεκριμένα, η ΝΔ επέλεξε να ασκήσει σφοδρή κριτική στο νέο αυτό σχήμα κάνοντας λόγο για ολοκληρωτική παράδοση της εθνικής κυριαρχίας στου δανειστές. Τα βασικά στοιχεία των ενστάσεων της ΝΔ αφορούσαν στη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου (όπου ο Πρόεδρος ορίζεται από τη Κομισιόν και οι όποιες αποφάσεις πρέπει να έχουν τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών), το χρόνο λειτουργίας της (99 χρόνια) αλλά και την ουσία της λειτουργίας της που ουσιαστικά «παραχωρεί την διαχείριση της δημόσιας περιουσίας στους ξένους, δίνοντας τους όχι μόνο τη περιουσία του ΤΑΙΠΕΔ αλλά όλων των άλλων φορέων εκτός αυτών που δεν είναι αντικείμενα συναλλαγής». 

Αντίθετα, η κυβέρνηση δηλώνει πως το νέο ταμείο έχει στόχο τη διαχείριση και όχι την ιδιωτικοποίηση- όπως το ΤΑΙΠΕΔ- της περιουσίας του δημοσίου, δίνει χρόνο (εξ ού και τα 99 χρόνια) για τη καλύτερη εκμετάλλευση της και σημειώνει πως πρόκειται για μέτρο που είχε ψηφιστεί με ευρύτατη πλειοψηφία τον περασμένο Αύγουστο από την Βουλή.

Η διαδικασία

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης, το νομοσχέδιο εισάγεται προς συζήτηση στην Ολομέλεια το Σάββατο το πρωί (10:00), δίνοντας τη δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους βουλευτές αλλά και υπουργούς να τοποθετηθούν. Οι εργασίες θα συνεχιστούν μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής και θα επανεκτιμήσουν από το πρωί της ίδιας μέρας ως και αργά το απόγευμα όπου και θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία. Οι δε πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να τοποθετηθούν το μεσημέρι, ανάλογα με τη κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων που εκπροσωπούν, εκτός αν κάποιος θελήσει να λάβει το λόγο νωρίτερα.  

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για το τελευταίο μεγάλο crash test (μέχρι το επόμενο) της κυβερνητικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία παρά τις όποιες αντιδράσεις από νησιώτες βουλευτές για τον ΦΠΑ, δείχνει αρκετά συμπαγής. 

  Αξίζει να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο συζητείται με τη διαδικασία της σύντμησης των προθεσμιών (επείγον), καθώς δεν τηρήθηκε το περιθώριο της μίας εβδομάδας που απαιτείται για τη μεταφορά από την επιτροπή στην Ολομέλεια.