Ρύθμιση για επιστροφή της ασφαλιστικής οφειλής και των εισφορών υγείας των νέων επιστημόνων προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται αύριο στη Βουλή. Ταυτόχρονα θα συνεχίσουν να καταβάλλουν μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2016 οι μηχανικοί του πρώην ΤΣΜΕΔΕ που πρόλαβαν κι έκαναν χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου Στρατούλη, μετά τη θετική γνωμάτευση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Οι εκπτώσεις των εισφορών για την υγειονομική περίθαλψη που έχουν προβλεφθεί για τους νέους επιστήμονες τα πρώτα πέντε χρόνια θα επιστραφούν ως «οφειλή», ενώ επίσης σε οφειλή μετατρέπεται και η έκπτωση που δόθηκε για το κατώτατο εισοδηματικό πλαφόν υπολογισμού των εισφορών των νέων επιστημόνων.

Η επιστροφή των εισφορών υγείας προβλέπεται να είναι κατά 1/5 τον χρόνο, αν το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα υπερβαίνει τα 18.000 ευρώ. Επίσης οι πρωτοασφαλιζόμενοι (0-5 έτη) μπορούν να υπολογίζουν τις εισφορές τους με βάση το 70% του κατώτατου μισθού (410 ευρώ) ως ασφαλιστέο εισόδημα (αντί για 586 ευρώ). Η διαφορά με το 100% (586 ευρώ) συνιστά οφειλή που εξοφλείται με τον ίδιο μηχανισμό.

Η διάταξη Στρατούλη...

Επίσης μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές θα μπορούν να πληρώνουν μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2016 οι μηχανικοί του πρώην ΤΣΜΕΔΕ που πρόλαβαν κι έκαναν χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου Στρατούλη. Αν και η επίμαχη διάταξη του Ιουλίου του 2015 καταργήθηκε τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου, γιατί θεωρήθηκε από τους δανειστές ως "μονομερής ενέργεια", πρόσφατη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ανατρέπει εκ νέου τα δεδομένα, δίνοντας ανάσα σε 19.500 μηχανικούς που έκαναν χρήση της δυνατότητας να πέσουν μέχρι και δύο ασφαλιστικές κατηγορίες και να πληρώσουν λιγότερα ασφάλιστρα μέχρι τις 31.12.2016.

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλoς έκανε δεκτή τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με αποτέλεσμα οι εν λόγω ασφαλισμένοι να συνεχίσουν να πληρώνουν χαμηλά ασφάλιστρα, αλλά και το ΕΤΑΑ να μην υποχρεούται να ανακαλέσει τις διοικητικές πράξεις που εκδόθηκαν σε εφαρμογή του νόμου του Ιουλίου του 2015.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη διάταξη είχε δώσει «ανάσα» στους νέους ασφαλισμένους του πρώην ΤΣΜΕΔΕ, καθώς από το 2011 είχε καταστεί υποχρεωτική η μετάταξή τους στην αμέσως υψηλότερη κλάση ανά 3ετία, με αποτέλεσμα αρκετοί να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις και κάποιοι να προβαίνουν ακόμα και σε διαγραφή.

Έκπτωση γίνεται οφειλή

Τέλος η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για τους νέους επιστήμονες ξεκαθαρίζει πως οι μειωμένες εισφορές για υγεία για τα πρώτα πέντε έτη ασφάλισης θα συνιστούν χρέος προς τον ΕΦΚΑ που θα πρέπει να αποπληρωθεί μέχρι τη συνταξιοδότηση, όπως έχει ήδη προβλεφθεί και για τις εισφορές για σύνταξη. Ειδικότερα προβλέπεται πως οι νέοι επιστήμονες θα πληρώνουν 4,87% (αντί 6,95%) τα πρώτα δυο χρόνια της ασφάλισής του για υγεία και 5,91% τα επόμενα τρία. Επίσης σε οφειλή μετατρέπεται και η έκπτωση που δόθηκε για το κατώτατο εισοδηματικό πλαφόν υπολογισμού των εισφορών των νέων επιστημόνων. Οι πρωτοασφαλιζόμενοι (0-5 έτη) μπορούν να υπολογίζουν τις εισφορές τους με βάση το 70% του κατώτατου μισθού (410 ευρώ) ως ασφαλιστέο εισόδημα (αντί για 586 ευρώ). Η διαφορά με το 100% (586 ευρώ) συνιστά οφειλή που εξοφλείται με τον ίδιο μηχανισμό.