current views are: 8

21 Μαΐου 2016
Δημοσίευση16:17

Τα δυο σενάρια που εξετάζουν στο Μαξίμου

Τα ψέματα για την κυβέρνηση τελείωσαν. Το βράδυ της Τρίτης στις Βρυξέλλες θα γίνει η τελική αποτίμηση των συνομιλιών.

Δημοσίευση 16:17’

Τα ψέματα για την κυβέρνηση τελείωσαν. Το βράδυ της Τρίτης στις Βρυξέλλες θα γίνει η τελική αποτίμηση των συνομιλιών.

Τα ψέματα για την κυβέρνηση τελείωσαν. Το βράδυ της Τρίτης στις Βρυξέλλες θα γίνει η τελική αποτίμηση των συνομιλιών που κράτησαν σχεδόν 8 μήνες και κατέληξαν στην υπερψήφιση από την Βουλή σκληρών μέτρων που θα κληθούν να πληρώσουν οι έλληνες πολίτες.

Το Μέγαρο Μαξίμου προσβλέπει σε μια λύση πακέτο που από τη μία θα ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση μιας μεγάλης δόσης και από την άλλη θα ανοίξει τον δρόμο για την διευθέτηση του χρέους.

Στην Αθήνα επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας, όμως όλοι γνωρίζουν πως η του δουλειά του Ευκλείδη Τσακαλώτο στην σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών οικονομικών, μόνο εύκολη δεν θα είναι. Η κυβέρνηση ακόμη και σήμερα επεξεργάζεται δύο σενάρια. Ένα καλό και ένα κακό, το οποίο αν και δύσκολα θα επικρατήσει, μπορεί να ανατρέψει εν μέρει τους βραχυπρόθεσμους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Το επιθυμητό σενάριο για την Αθήνα περιλαμβάνει την εκταμίευση μίας δόσης που θα κινείται από 9 ως 12 δις ευρώ. Με αυτό το ποσό θα καλύψει τις δανειακές της υποχρεώσεις για τους επόμενους μήνες, ενώ θα μπορέσει με τα υπόλοιπα να καλύψει και ένα μέρος από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου. Ταυτόχρονα, επιθυμεί να ξεπεραστούν οι αντιθέσεις ΔΝΤ-ευρωπαίων και να υπάρξει απόφαση για την βραχυπρόθεσμη διευθέτηση του χρέους, αλλά και να καταρτιστεί ο οδικός χάρτης για την μακροπρόθεσμη ρύθμιση του.

Το κακό σενάριο δεν θέλουν καν να το σκέφτονται στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με αυτό, το eurogroup την Τρίτη θα εγκρίνει μεν την δόση, όμως θα είναι αρκετά μικρότερη και θα εκταμιευτεί σταδιακά και με το σταγονόμετρο. Μια τέτοια εξέλιξη, θα δημιουργούσε ασφυξία στην πραγματική οικονομία, παρατείνοντας το καθεστώς αβεβαιότητας. Επίσης, αν δεν γεφυρωθούν οι διαφορές ανάμεσα στους δανειστές για το χρέος, τότε το πρόβλημα θα είναι διπλό. Αφενός δεν θα υπάρξει ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, αφετέρου, η κυβέρνηση  θα δεχτεί ένα ισχυρότατο πολιτικό πλήγμα, καθώς θα έχει προχωρήσει σε μεγάλες παραχωρήσεις χωρίς να έχει εξασφαλίσει κανένα ουσιαστικό όφελος.

Πάντως, κυβερνητικές πηγές επιμένουν πως είναι σχεδόν αδύνατο να υπερισχύσει το κακό σενάριο, καθώς στο Μαξίμου καταφτάνουν συνεχώς θετικά μηνύματα από όλες τις εμπλεκόμενες στην διαπραγμάτευση πλευρές.      
 


σχετικα αρθρα