«Πριν από 23 χρόνια ένας μελλοντικός πρωθυπουργός έριξε έναν άλλο πρώην πρωθυπουργό. Εικοσιτρία χρόνια μετά, ο ίδιος θέλει να ρίξει έναν άλλο Μητσοτάκη αλλά πριν γίνει πρωθυπουργός».  Με τα λόγια αυτά ο υπουργός των Οικονομικών έκλεισε την βασική του τοποθετήση στη Βουλή κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα.

 Σε μια μάλλον δύσκολη συγκυρία για τον ίδιο, λόγω της υποχρέωσής του να υπερασπιστεί τις διατάξεις που αφορούν τη σύσταση του νέου υπερταμείου που στη καλύτερη περίπτωση θα διαχειρίζεται τη περιουσία του δημοσίου για τα επόμενα 100 χρόνια (αλλά με πρόεδρο επιλογής Κομισιόν, χωρίς ωστόσο διπλή ψήφο), ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στις προσδοκίες για τη ρύθμιση του χρέους δηλώνοντας συγκρατημένα αισιόδοξους. Επιτέθηκε δε στην αντιπολίτευση λέγοντας πως δεν έχει καταθέσει προτάσεις, υπογραμμίζοντας πως αν απλά έφερνε μια συμφωνία χωρίς διαπραγμάτευση η έδρα του νέου Ταμείου θα ήταν στο Λουξεμβούργο και τα μέτρα πολύ σκληρότερα.

«Το ΚΚΕ λέει ότι υπάρχει κίνδυνος για τα δημόσια αγαθά. Υπάρχει όντως κίνδυνος. Προσπαθήσαμε να υπάρχει ειδική αναφορά σε υπηρεσίες γενικού συμφέροντος ότι δηλαδή θα αποκλείεται η εμπορευματοποίηση κοινωνικών αγαθών, για εξασφάλιση απρόσκοπτη όλων των χρηστών», είπε, δημιουργώντας δεύτερες σκέψεις σε ορισμένους συναδέλφους τους, για να έρθει ωστόσο λίγο αργότερα να τονίσει πως αποκλείεται ένα τέτοιο σενάριο λόγω ρητής αναφοράς στο νομοσχέδιο. Για το λόγο αυτό κατέθεσε και νομοθετική βελτίωση με την οποία εισάγεται η έννοια του δημοσίου συμφέροντος στις αποφάσεις του Ταμείου.