Η απουσία κάθε αυτοκριτικής από την πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου για το ρόλο του στην πορεία του ΠΑΣΟΚ από το 44% στο 4% και η απαίτησή του να επιστρέψει ως ισότιμος πολιτικός αρχηγός στις συζητήσεις για την κεντροαριστερά είναι οι βασικές αιτίες που πάγωσαν τη σχέση του πρώην προέδρου του Κινήματος με τη Φώφη Γεννηματά.

Το πρώτο επεισόδιο παίχτηκε πριν τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου. Το ΚΙΔΗΣΟ απέτυχε να συμμετάσχει σε αυτές, αλλά ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έκανε την παραμικρή δήλωση στήριξης του ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, άφηνε να εννοηθεί ότι κρατούσε ίσες αποστάσεις, στην καλύτερη περίπτωση, με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολούθησε η απάντησή του στην πρόταση της Φώφης Γεννηματά για την επιτροπή κοινών θέσεων. Ο Γιώργος Παπανδρέου απαίτησε ουσιαστικά και τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα σε μία προφανή προσπάθειά του να φωτογραφηθεί ως ισότιμος με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Η ταφόπλακα στις σχέσεις των δύο, που ήταν καλές και είχε φροντίσει και ο Κώστας Λαλιώτης για αυτό, μπήκε όταν πριν από λίγες ημέρες το ΚΙΔΗΣΟ εξέδωσε μία εξαιρετικά επιθετική ανακοίνωση κατά του ΠΑΣΟΚ. «Ο Τσίπρας διαλύει τη χώρα και ο Γιώργος ασχολείται με τη Φώφη» επισημαίνουν απογοητευμένοι συνεργάτες της προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει αποφασίσει να ακολουθήσει τον δικό του δρόμο απέναντι από την προσπάθεια της Χαριλάου Τρικούπη να ανασυγκροτήσει τον χώρο της κεντροαριστεράς και της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας. Ίσως για αυτό, λένε, ακούγονται τόσοι πολλοί πρώην συνεργάτες του στις κυβερνήσεις του για συμμετοχή στον επόμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.