Με την προσοχή που ο εμποδιστής πλησιάζει το τελευταίο εμπόδιο πριν τον τερματισμό, αναφέρεται τα τελευταία 24ωρα στο θέμα του χρέους η κυβέρνηση. Γι’ αυτό και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από τη Βουλή εκτίμησε μεν πως είμαστε κοντά «σε μια πολύ καλή λύση» (φράση που προϊδεάζει αλλά δεν αποκαλύπτει τα θετικά σημάδια από τη διαπραγμάτευση του παρασκηνίου), από την άλλη όμως συνέστησε υπομονή γιατί «σε μια εβδομάδα, το πολύ δέκα ημέρες, θα ξέρουμε τι θα πάρουμε στο χρέος, τι θα πάρουμε στην πρώτη εκταμίευση, αν θα είναι καλή η συμφωνία».

Συνεπώς, κρείττον σιγάν τις ώρες αυτές...

Η ριζική πάντως, αλλαγή με το παρελθόν είναι ότι, όπως και στη διαπραγμάτευση εν γένει, αλλά και στο χρέος ειδικότερα, η Ελλάδα διαθέτει συμμάχους. Για δικούς τους λόγους; Μπορεί, αλλά πάντως έχει!

Όταν ρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ από την εφημερίδα Monde αν συμφωνεί ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία για τη μείωση του ελληνικού χρέους για τις προσεχείς δεκαετίες, και όχι μόνο διευθέτηση έως το 2018, απάντησε ως εξής: «Εάν μειώναμε το ελληνικό χρέος τώρα δεν θα είχε καμία χρησιμότητα για τη χώρα, δεδομένου ότι δεν υποχρεούται να αποπληρώσει τίποτα τα επόμενα χρόνια».

Σε διαφορετικό μήκος κύματος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αλλά μιλώντας επίσης επί της ουσίας της υπό συζήτηση λύσης, υποστήριξε πως «φέτος ή τον επόμενο χρόνο, μπορούμε να μειώσουμε το κόστος του βασικού πακέτου δανείων για την Ελλάδα».

Σε ό,τι αφορά το μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, ο πρόεδρος του Eurogroup αναφέρθηκε σε «σειρά επιλογών που μπορούμε να εξετάσουμε σε σχέση με την ωρίμανση του χρέους, τις περιόδους χάριτος και τα επιτόκια». Και χωρίς να κρύψει τη δική του «προτίμηση», όπως είπε, καλύτερα θα ήταν «να έχουμε καθαρές επιλογές σε μέτρα τα οποία είμαστε έτοιμοι να λάβουμε και στη συνέχεια να δούμε πότε θα χρειαστούν».

Δηλωτικό, τέλος, της αισιοδοξίας που εκπέμπει η Αθήνα, είναι ότι όλες οι προτεινόμενες λύσεις τιθάσευσης του χρέους, όπως διαρρέονται από τις Βρυξέλλες, αντιμετωπίζονται εξαιρετικά θετικά από την ελληνική κυβέρνηση.