«Όχι στο αέναο μνημόνιο» θα πει η ΝΔ κατά την διαδικασία της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου με τα νέα σκληρά μέτρα που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή. Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της ΝΔ ανεβαίνοντας το απόγευμα της Κυριακής στο βήμα της Ολομέλειας θα εξηγήσει καταρχήν τους λόγους για την αρνητική στάση απέναντι στις σκληρές διατάξεις της κυβέρνησης και θα παρουσιάσει τις εναλλακτικές προτάσεις του κόμματός του, ιδιαίτερα στο θέμα του υπερταμείου και των κόκκινων δανείων.

Το βασικό πολιτικό σύνθημα πάνω στο οποίο στηρίζεται το «Όχι» της ΝΔ συνοψίζεται στη φράση που ελέχθη από τον κ. Μητσοτάκη στα στελέχη του, κατά τη σύσκεψη που έγινε το πρωί της Πέμπτης στη Βουλή για να καθοριστεί η στάση της ΝΔ: «Το νέο τσουνάμι φόρων και μέτρων είναι αποτέλεσμα έμπνευσης, ψήφισης και εκτέλεσης της αριστερής κυβέρνησης Τσίπρα- Καμμένου», φέρεται να τόνισε σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας: «εμείς θα αφήσουμε τον κ. Τσίπρα, στη μοναξιά της αποτυχίας και της συνθηκολόγησής του».

Εκτός από τα επιχειρήματα που παρουσιάστηκαν από τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου στον πρόεδρο της ΝΔ για την καταψήφιση «εμβληματικών» διατάξεων του πολυνομοσχεδίου, όπως αυτών για το Υπερταμείο και τα κόκκινα δάνεια που αφορούν το κλείσιμο της αξιολόγησης, υπάρχει και εκείνο που αφορά το σύνολο του «νομοθετήματος – έκτρωμα» όπως χαρακτηρίστηκε και έχει να κάνει με το λανθασμένο μείγμα πολιτικής. Το μείγμα αυτό, σύμφωνα με τη Συγγρού, στηρίζεται σε αντιαναπτυξιακή λογική αύξησης της φορολογίας, η οποία ακριβώς λόγω της αναποτελεσματικότητάς της αυξάνει διαρκώς τον λογαριασμό τόσο για την οικονομία όσο και για την κοινωνία.

Σύμφωνα μάλιστα με την αξιωματική αντιπολίτευση θα συνεχίσει να τον αυξάνει πέρα από τα 9 δισ. ευρώ, γιατί οι στόχοι δεν θα επιτυγχάνονται. Και από τη στιγμή που οι δεσμεύσεις για τα επόμενα 15 χρόνια είναι μεγάλες σε ότι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, η ενεργοποίηση του δημοσιονομικού κόφτη θα καταστεί αναπόφευκτη, οπότε το τέταρτο συμπληρωματικό Μνημόνιο, θα μετατραπεί σε ένα συνεχές μνημόνιο. 

Επίσης αυτό που θα καταδειχθεί από την πλευρά της ΝΔ κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου είναι πως ο πρωθυπουργός ψηφίζει τα πάντα αρκεί να παραμείνει στην καρέκλα του. Το μήνυμα αυτό που συζητήθηκε επίσης στην ίδια σύσκεψη μεταφέρθηκε αμέσως στη Βουλή από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος: «Από δήθεν πολέμιος των Μνημονίων, ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει τα πάντα χωρίς αναστολές. Για να παραμείνει λίγο ακόμα στην εξουσία», είπε λίγα λεπτά αργότερα στην Επιτροπή που εισήχθη προς συζήτηση το πολυνομοσχέδιο, ο ειδικός αγορητής του κόμματος Χρήστος Σταϊκούρας.

«Τελικά απ' όλες τις κόκκινες γραμμές οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κράτησαν μόνο μία, την παραμονή στην εξουσία με κάθε τίμημα», σημείωσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γιάννης Βρούτσης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης. Τη σφραγίδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ρητορική αυτή θα βάλει και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του, όπου σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα αναμένεται να πει ότι «αυξάνει τους άμεσους και έμμεσους φόρους, συντρίβει τους χαμηλοσυνταξιούχους, πλήττει τους πιο αδύναμους για τους οποίους δήθεν κόπτεται, δεν είναι αριστερός, αλλά οπορτουνιστής που θα κάνει τα πάντα για να μείνει στην καρέκλα».

Ο στόχος του κ. Μητσοτάκη με τη ρητορική αυτή, δεν περιορίζεται μόνο σε επίπεδο επιχειρηματολογίας αφορά τη γενικότερη πολιτική στόχευσή του, που είναι η αποδόμηση του ιδεολογικού προφίλ του κ. Τσίπρα και της «δήθεν κοινωνική ευαισθησίας» της κυβέρνησης της Αριστεράς, καταδεικνύοντας ότι είναι προσκολλημένη στην εξουσία.