Στην εκτίμηση πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα γίνει πρωθυπουργός την άνοιξη του 2017, προχώρησε από το βήμα της Βουλής ο Δημήτρης Σταμάτης.

Με τον τρόπο αυτό ο κ. Σταμάτης, επιχείρησε να απαντήσει στα όσα ανέφερε στην χθεσινή του τοποθέτηση ο υπουργός των Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, για τη σχέση Σαμαρά-Μητσοτάκη, λέγοντας "κάνατε μια αναφορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας μην τον ακούς γιατί δεν θα γίνεις πρωθυπουργός. Αυτό είναι συμβουλή ή απειλή; Μην μας απειλείτε. Τις ελληνικές κυβερνήσεις τις εκλέγει ο ελληνικός λαός ακόμα και όταν κάνουν λάθη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα γίνει πρωθυπουργός την 'Ανοιξη του 2017 έξω και πέρα από τις απειλές".

Ωστόσο αυτές επισημάνσεις, ερμηνεύτηκαν ποικιλοτρόπως με ορισμένους να τις χαρακτηρίζουν ως τοποθέτηση εκτός κομματικής γραμμής περί άμεσης προσφυγής στις κάλπες. Έτσι, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Σταμάτης επιχείρησε να εξηγήσει τα λεγόμενά του, σημειώνοντας πως η πολιτική του εκτίμηση είναι πως από τη στιγμή που στην επόμενη αξιολόγηση δεν υπάρχει υποχρέωση λήψης νέων μέτρων, είναι πιθανό η κυβέρνηση να μην πέσει το Σεπτέμβρη. Αντίθετα όμως, τα μέτρα, σύμφωνα με τον κ. Σταμάτη, που έχει λάβει ήδη θα φανεί ότι δεν αποδίδουν τον ερχόμενο Απρίλιο, αναγκάζοντάς τη να πάει σε εκλογές.

O κ. Σταμάτης εξήγησε πάντως στο newpost ότι αυτό που εννούσε ήταν "το αργότερο το 2017" καθώς με τα μέτρα που θα παρθούν "μέχρι εκεί είναι ο ορίζοντας του ΣΥΡΙΖΑ".

Πάντως οι αναφορές του βουλευτή, έγιναν γρήγορα εργαλείο πολιτική αντιπαράθεσης με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά να δηλώνει λίγο αργότερα από το βήμα: «Μάθαμε ότι η αριστερή παρένθεση ξεχείλωσε και πήρε παράταση για τον Απρίλη του 2017».