Το μασάζ στο οποίο υποβάλλονται συστηματικά από την κυβέρνηση τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και αρκετούς μήνες, φαίνεται πως απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος μοιάζουν έτοιμοι να πιούν ακόμη ένα πικρό ποτήρι με σκληρά μέτρα, ελπίζοντας πως αυτή τη φορά θα είναι και το τελευταίο.

Το τελευταίο 24ωρο δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναλογιζόμενοι το βάρος της ψήφου τους σπεύδουν να κάνουν δηλώσεις διαφωνίας, αναγνωρίζοντας το άδικα των εν λόγω επιβαρύνσεων. Παρ' όλα αυτά, όλοι τους δηλώνουν πως παρά τις αντιρρήσεις τους θα υπερψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο.

Όπως συνέβη και στην ψηφοφορία για το ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο, έτσι και την Κυριακή το βράδυ, το Μέγαρο Μαξίμου δεν αναμένει διαφοροποιήσεις.

Πάντως, παρά το δέλεαρ της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και της ρύθμισης του χρέους, βουλευτές και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν σταμάτησαν στιγμή να εκφράζουν τον προβληματισμό τους για επιμέρους διατάξεις του πολυνομοσχεδίου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η τοποθέτηση του γραμματέα του κόμματος Παναγιώτη Ρήγα, κατά την οποία ζήτησε από το οικονομικό επιτελείο να βρεθεί λύση στην αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ από χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους. Επίσης, αντιδράσεις υπήρξαν από βουλευτές και για συγκεκριμένες επιβαρύνσεις που προβλέπονται στα προαπαιτούμενα για την συμφωνία και πλήττουν τις εκλογικές τους περιφέρειες.

Ποιο συγκεκριμένα, οι βουλευτές της Κεντρικής Μακεδονίας, με πρωτοβουλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Σωκράτη Φάμελλου και του βουλευτή ΓρεβενώνΧρήστου Μπιάλα, ζήτησαν από το οικονομικό επιτελείο να επανεξεταστεί η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο Diesel.

Την ίδια στάση κράτησαν και οι νησιώτες βουλευτές απέναντι στον φόρο διανυκτέρευσης που θα επιβάλλεται από το 2018 στα ξενοδοχεία. Οι βουλευτές Κυκλάδων Νεκτάριος Είναι εκείνοι που πρωτοστατούν στην συγκεκριμένη κίνηση, ψάχνοντας μάλιστα ικανοποιητικά ισοδύναμα.

Ενόχληση πάντως έχει προκαλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου το γεγονός πως αρκετοί βουλευτές του κόμματος, στην προσπάθεια τους να υπερασπιστούν τις κυβερνητικές επιλογές υποπίπτουν σε επικοινωνιακές γκάφες.