current views are: 9

23 Μαΐου 2016
Δημοσίευση05:53

Κατρούγκαλος: Θα φέρουμε τροπολογία για να μην ζητηθεί πίσω το ΕΚΑΣ

«Θα φέρουμε τροπολογία, για να μην ζητηθεί πίσω το ΕΚΑΣ. Θα γίνει νόμος του κράτους», δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Δημοσίευση 05:53’

«Θα φέρουμε τροπολογία, για να μην ζητηθεί πίσω το ΕΚΑΣ. Θα γίνει νόμος του κράτους», δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Προφανώς θα γίνει νόμος του κράτους η απόφαση να μη ζητηθούν τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ. Θα φέρουμε τροπολογία», δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Εργασίας τόνισε:

Η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ είναι πάγια θέση των δανειστών, είχε προαναγγελθεί στο mail Χαρδούβελη. Είναι ένα κακό πράγμα, που δεν μπορέσαμε να το αποφύγουμε. Προσπαθήσαμε να το αντικαταστήσουμε με άλλα μέτρα, με καλύτερη μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, όπως είναι η εθνική σύνταξη και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης.

  «Κανένας δεν πρόκειται να επιστρέψει χρήματα» τόνισε.

Σχετικά με τα εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ, ανακοίνωσε ότι η σχετική εγκύκλιος θα βγει κατά πάσα πιθανότητα σήμερα και θα αφορά στα εισοδήματα του 2015.

Χαρακτήρισε «αδικία» την επιστροφή του ΕΚΑΣ από τους συνταξιούχους που το έχουν λάβει από την αρχή του έτους και διέψευσε ότι οι αλλαγές στον χρόνο εφαρμογής αυξήσεων σε ειδικούς φόρους έγιναν ως ισοδύναμο για τη μη επιστροφή του ΕΚΑΣ.

Αναφερόμενος στη δημιουργία του Κοινωνικού Ταμείου, την οποία ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, ως μέτρο εξισορρόπησης σε «αναγκαία και άδικα μέτρα» διευκρίνισε ότι το Ταμείο δεν θα αφορά μόνο το ΕΚΑΣ. «Οι δικές μας ρυθμίσεις είναι αποτελεσματικότερες από αυτές που αφορούν το ΕΚΑΣ» είπε αναφερόμενος στην Εθνική Σύνταξη, και ζήτησε «να κριθούν τα μέτρα σε σύγκριση με αυτά που πρότειναν οι δανειστές».

Ερωτηθείς για το πότε θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα για τον επαναϋπολογισμό των συντάξεων, εξήγησε ότι, λόγω του ότι δεν υπάρχει πληρότητα στοιχείων στο ψηφιακό σύστημα για τον υπολογισμό του εργασιακού βίου, ο υπολογισμός θα γίνει βάσει των στοιχείων από το 2002 και έπειτα.

Όσον αφορά την έκδοση νέων συντάξεων είπε πως «όλες οι αιτήσεις που έγιναν από τα μέσα Μαΐου και μετά θα υπολογιστούν με το νέο σύστημα, το οποίο είναι απλούστερο και οι συντάξεις θα βγαίνουν πιο γρήγορα» σημείωσε ο υπουργός Εργασίας.

«Τα μέτρα που πήραμε είναι τα λιγότερα κακά από αυτά που ζητούσαν οι δανειστές», είπε σε άλλο σημείο.

 

 

 


σχετικα αρθρα