Ο τρόπος που πολιτεύεται η ηγετική ομάδα της κυβέρνησης αποκαλύπτεται όλο και πιο πολύ. Δεν είναι τυχαίες οι κινήσεις της, δεν είναι, όμως,  και οργανωμένες / στοχευμένες. Για παράδειγμα στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο δεν υπήρχε κεντρική γραμμή. Το αφήγημα ήταν γενικό –και προβληματικό: Ψηφίζουμε και τελειώνουμε. Παίρνουμε πολιτικές ανάσες, τουλάχιστον για δύο χρόνια, ο "κόφτης" δεν θα ενεργοποιηθεί, το Ταμείο προστατεύει την περιουσία του δημοσίου από τα λαμόγια, κ.λπ. Όταν, όμως, προσπαθείς να πείσεις ότι αυτό είναι και αριστερή πολιτική το πρόβλημα διογκώνεται: το αφήγημα ξεθωριάζει, δεν γίνεται πιστευτό. Και η οποιαδήποτε απώλεια (για παράδειγμα, η παραίτηση της Β. Κατριβάνου) δεν αφομοιώνεται εύκολα -μένουν σκιές. Απασχολεί την κοινωνία γιατί η όποια παραίτηση, έτσι όπως "πολιτεύεται", σήμερα, η κυβέρνηση, εμφανίζεται να γίνεται "από τα αριστερά", ακόμα και αν δεν έχει τέτοια πρόθεση ο αποχωρών.

Στη Βουλή, ωστόσο, η κυβέρνηση φρόντισε να δημιουργήσει μια ακόμα δεξαμενή ψηφοφόρων: τα σώματα ασφαλείας. Τους στρατιωτικούς και τους αστυνομικούς μέσα από την τροπολογία που κατέθεσε προκειμένου να παραμείνουν τα ειδικά μισθολόγια, ενώ θα αναζητά ισοδύναμα μέτρα μέχρι το τέλος του χρόνου! Έτσι, στρατιωτικοί και αστυνομικοί μαζί με τους δημοσίους υπαλλήλους δημιουργούν –εν δυνάμει– μια ισχυρή "ομάδα" ψηφοφόρων η οποία, αν  μπορέσει να συμμαχήσει και με κάποια κοινωνικά στρώματα,  θα αποτελέσει σημαντικό ατού για μια εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ! Κεντρικός στόχος, βέβαια, της προδιαγεγραμμένης πορείας της ηγετικής ομάδας είναι η πλήρης ενσωμάτωση μεγάλου μέρους των ψηφοφόρων της λεγόμενης κεντροαριστεράς. Πορεία όχι ευθύγραμμη, με πισωγυρίσματα και με την (λάθος) εκτίμηση ότι η ένταξη στην κυβέρνηση μεγαλο-στελεχών του ΠαΣοΚ οδηγούν και στην κυριαρχία στον κεντροαριστερό χώρο.

Κατά τα λοιπά το οικονομικό επιτελείο θα βρεθεί σήμερα στο Euro Working Group και αύριο στο Eurogroup, στις Βρυξέλλες. Εκεί θα υπάρξει και ο σχετικός... έλεγχος αν τα προαπαιτούμενα ψηφίστηκαν έτσι όπως είχαν συμφωνηθεί. Πιθανόν πρόβλημα να προκύψει από την μη επιστροφή του ΕΚΑΣ και  την τροπολογία για τα ειδικά  μισθολόγια, σε κάθε περίπτωση, όμως, όπως εκτιμούν αξιωματούχοι από το Μαξίμου, αυτό δεν θα εμποδίσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Και κυρίως δεν θα σταθούν ανάχωμα στο να υπάρξει συμφωνία για το χρέος. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι στο Eurogroup της Τρίτης όλα θα κυλίσουν ομαλά και η πρώτη αξιολόγηση θα κλείσει, ενώ θα υπάρξει και λύση για το χρέος.

Όπως έχει συμφωνηθεί, στο έκτακτο Eurogroup του Άμστερνταμ θα υπάρξουν ρυθμίσεις για το χρέος που θα αφορούν  μέτρα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Για τα δύο πρώτα πεδία θα υπάρξουν αποφάσεις την Τρίτη, ενώ για το μακροπρόθεσμα μέτρα οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις γερμανικές εκλογές, το φθινόπωρο του 2017.  Οι αποφάσεις της Τρίτης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορούν μόνο την μετατροπή του κυμαινόμενου επιτοκίου σε σταθερό, τη μεσοπρόθεσμη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, όπως και μια περίοδο χάριτος. Και, βέβαια, θα ληφθεί μέριμνα τα χρήματα που δίνει η χώρα για τόκους και χρέος να μην ξεπερνούν, σε ετήσια βάση, το 15% του ΑΕΠ, ενώ σε περιόδους όπου έχουμε "έξαρση" πληρωμών να υπάρξει μεταφορά πληρωμών. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση περιμένει να επιστρέψει από τις Βρυξέλλες έχοντας κερδίσει και άλλο πολιτικό χρόνο, καθώς και πολιτικό χώρο έναντι των αντιπάλων της!