current views are: 7

23 Μαΐου 2016
Δημοσίευση07:50

Προσφυγικό και παραβιάσεις στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα – Ερντογάν

Συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει σήμερα στις 6 μ.μ ο Αλέξης Τσίπρας.

Δημοσίευση 07:50’

Συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει σήμερα στις 6 μ.μ ο Αλέξης Τσίπρας.

Συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει σήμερα στις 6 μ.μ ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ νωρίτερα ο πρωθυπουργός θα δει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στο περιθώριο της της πρώτης Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, στη διμερή συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να του επισημάνει τη σημασία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και τον καθοριστικό ρόλο που παίζει στην αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει τη συνέχιση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας στο πλαίσιο αυτό, προκειμένου η συμφωνία να λειτουργεί και να αποδίδει.

   Πέραν του ζητήματος της συμφωνίας, θα συζητηθούν και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τις ίδιες πηγές να αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει τα ζητήματα της τουρκικής στρατιωτικής δραστηριότητας και παραβιάσεων στο Αιγαίο.

   Ωστόσο, θα αναφερθεί και σε τομείς ελληνοτουρκικής συνεργασίας, σε συνέχεια του πρόσφατου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στη Σμύρνη, τον περασμένο Μάρτιο. Επιπλέον, στη συνάντηση θα συζητηθούν και οι περιφερειακές εξελίξεις.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού:

Στις 17:00, συνάντηση με τον με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο  

Στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου, ο πρωθυπουργός θα απευθύνει τρεις ομιλίες και παρεμβάσεις και ειδικότερα στην (κλειστή) συνάντηση Ηγετών (Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων) υπό τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, με την οποία ξεκίνησε η Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδος, στην Ολομέλεια της Συνόδου και στην Στρογγυλή Τράπεζα, όπου θα συμμετέχει, με θέμα «Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω: μια δέσμευση για την αντιμετώπιση του αναγκαστικού εκτοπισμού».

Για τις 18:00 έως τις 18:45, είναι προγραμματισμένη η διμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


σχετικα αρθρα