Εκλογές το αργότερο εντός του 2017 βλέπουν, πλέον, στη Συγγρού μετά την ολοκλήρωση της μνημονιακής στροφής του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα με τη χθεσινή υπερψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή. 

Το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται, πλέον, στην ίδια πλευρά με τον ΣΥΡΙΖΑ, διαφωνώντας βέβαια εντόνως ως προς την ασκούμενη πολιτική, δημιουργεί εύλογη αμηχανία αλλά και την ανάγκη διαμόρφωσης μίας νέας στρατηγικής απέναντι στον Πρωθυπουργό. Η Συγγρού, όπως έπραξε και χθες ο κ. Μητσοτάκης, καλείται εφεξής να πείσει ότι η Ν.Δ. και διαφορετική πρόταση, εντός πλαισίου συμφωνίας, έχει και αυτή η πρόταση θα οδηγήσει ταχύτερα από τη φοροκαταιγίδα του ΣΥΡΙΖΑ σε έξοδο από την 7ετή πλέον κρίση. Ο κ. Μητσοτάκης, για πρώτη φορά χθες, παρουσίασε μία επιδιωκόμενη συμφωνία με τους εταίρους που θα συνδυάζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης του 4%, μέσω γενναίων μεταρρυθμίσεων, αλλά λίγο χαμηλότερους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, της τάξεως του 2%, προκειμένου να εξευρεθεί η κρίσιμη μάζα εσόδων που θα επιτρέψει σε πρώτη φάση την μείωση των φόρων και, σε δεύτερη, την αύξηση των δαπανών. 

Αντιστοίχως με την προγραμματική σύγκρουση, θα κλιμακωθεί και η προσπάθεια ενίσχυσης της πρωθυπουργικής εικόνας του κ. Μητσοτάκη και του βαθμού αποδοχής του από την κοινή γνώμη απέναντι στον Αλ. Τσίπρα, κατηγορίες όπου ήδη ο Πρόεδρος της ΝΔ προηγείται στις δημοσκοποήσεις. 

Εν μέσω στρατηγικού επαναπροσανατολισμού, στη Ν.Δ. βλέπουν ότι οι εκλογές εξακολουθούν να μην είναι μακριά. Χθες, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε ένα πενταετές σχέδιο που, σημειωτέον, ξεκινά από το 2017. Κάποιες ώρες νωρίτερα, ο πρ. Υπουργός Επικρατείας Δημ. Σταμάτης είχε αναφέρει ότι ο Μητσοτάκης θα γίνει Πρωθυπουργός το αργότερο τον Απρίλιο του 2017. 

Που εδράζεται η ανάλυση των γαλάζιων; Αφενός στην κοινωνική ένταση που αναμένεται να υπάρξει τους επόμενους μήνες, και κυρίως από Σεπτέμβριο, όταν θα αρχίσουν σιγά – σιγά να γίνονται αντιληπτά τα νέα μέτρα που έφερε η κυβέρνηση της Αριστεράς. 

Αφετέρου στην βεβαιότητα που υπάρχει ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης ως προς τα έσοδα και το πλεόνασμα δεν θα επιτευχθεί, ακριβώς λόγω των υψηλών φόρων, με αποτέλεσμα να απαιτηθεί η εφαρμογή του «κόφτη» δαπανών που υπερψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ χθες στη Βουλή. Εξελίξεις που, σύμφωνα με τη Ν.Δ., θα οδηγήσουν εκ των πραγμάτων σε πολιτικές εξελίξεις, με τον κ. Μητσοτάκη να αναλαμβάνει να ηγηθεί, όπως είπε χθες, μίας κυβέρνησης μεταρρυθμιστών για την επαναφορά της χώρας στην κανονικότητα.