Να αποκαταστήσει την χαμένη ηρεμία της κοινοβουλευτικής της ομάδας που το τελευταίο διάστημα κλήθηκε να ψηφίσει σχεδόν το 60% των μέτρων του μνημονίου, με ισχυρές -καλοκαιρινές- δόσεις αναπτυξιακού «παυσίπονου» αναμένεται να επιχειρήσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση. 

Εφόσον η αξιολόγηση του προγράμματος ολοκληρωθεί χωρίς περεταίρω εκπλήξεις, τόσο η κυβέρνηση όσο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα, θεωρούν ότι ανοίγεται- τουλάχιστον ως τον Σεπτέμβριο- ο δρόμος για μια περίοδο που μπορεί υπό προϋποθέσεις ν' αλλάξει το κλίμα και να σηματοδοτήσει το κλείσιμο ενός μεγάλου κύκλου και την έναρξη ενός νέου. Στο πλαίσιο αυτό κοινή πεποίθηση είναι πως η Βουλή τους επόμενους μήνες πρέπει να παίξει ένα ρόλο ανάδειξης ουσιαστικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στο κράτος και την αγορά που θα έχουν ορισμένα από τα χαρακτηριστικά που θέλει να προσδώσει σε αυτά η κυβερνώσα παράταξη. Οι ρητορικές εκφράσεις άλλωστε του τύπου «να κλείσουμε την αξιολόγηση για να αρχίσουμε να κυβερνάμε», που ακούγονται συχνά πυκνά από κυβερνητικά στελέχη, έχουν ακριβώς αυτή την έννοια. 

Έτσι μέσα στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης, είναι η κατάθεση και ψήφιση του νέου αναπτυξιακού νόμου, της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου καπνού και καυσίμων (παρέμβαση που αποκτά ξεχωριστή σημασία από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει εκφράσει την πρόθεσή της να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για κοινωνικούς σκοπούς), το νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία (αξιοποίηση κονδυλίων ΕΣΠΑ), καθώς και εθελούσια αποκάλυψη εσόδων. 

Παράλληλα, υπάρχουν αρκετά νομοσχέδια και παρεμβάσεις που έχουν «μαζευτεί» στα υπουργεία εδώ και καιρό και δεν έχουν ακόμα πάει σειρά για την Βουλή. Μέσα σε αυτά δεν θα μπορούσε να μην τονιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για το πολιτικό χρήμα που αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις ακόμα και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό γιατί στις εν λόγω ρυθμίσεις θα εμφανιστούν διατάξεις για το ακατάσχετο και την απαγόρευση μη ονομαστικοποιήσεων δωρεών. 

Ακόμα, μέσα στο καλοκαίρι θα συνεχίσει τις εργασίες της και η εξεταστική επιτροπή για τα θαλασσοδάνεια κομμάτων και ΜΜΕ (στα μέσα Ιουνίου μοιραία θα ζητηθεί παράταση του χρόνου λειτουργίας της), που ήδη έχει αναδείξει τις έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. 

Σε κάθε περίπτωση μέσα στις προθέσεις του Προέδρου της Βουλής φαίνεται πως είναι να παραμείνει ανοιχτή η Βουλή και να μην περάσει στα περιβόητα θερινά τμήματα, καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Βούτσης «είναι πολλά αυτά που πρέπει ακόμα να κάνουμε». 

Πάντως πρόκειται για μια απόφαση που δεν είναι ειλημμένη και που εφόσον παρθεί θα προκαλέσει αρκετές γκρίνιες στους βουλευτές που σίγουρα θα προτιμούσαν να επιστρέψουν το καλοκαίρι στις περιφέρειες τους.