Η δυσκολότερη μάχη στο εσωτερικό έλαβε τέλος με μία δυσάρεστη έκπληξη για το Μέγαρο Μαξίμου. Η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου καταψήφισε τα άρθρα για τον κόφτη και το υπερταμείο προκαλώντας εκνευρισμό στο πρωθυπουργικό επιτελείο.  

Μετά την παραίτηση της δεν επηρεάζεται η πλειοψηφία των 153 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ αλλά δείχνει πως στο εσωτερικό του κόμματος υπάρχουν δυνάμεις που σε κάθε ευκαιρία θα τρίζουν τα δόντια τους στην κυβέρνηση.  

Από εκεί και πέρα, ο Πρωθυπουργός προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα, η οποία περιλαμβάνει μάχες στο εσωτερικό και το εξωτερικό, με ορίζοντα τον Σεπτέμβριο. 

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, το πρώτο μεγάλο βήμα για την οριστική έξοδο από την κρίση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη. Αν στο eurogroup κυλήσουν όλα ομαλά, τότε η κυβέρνηση θα μπορέσει να ξεδιπλώσει το πολιτικό της πρόγραμμα, απαλλαγμένη από τον βραχνά της οικονομικής ασφυξίας. Τα χρήματα που αναμένει να εισπράξει η Ελλάδα από την εκταμίευση της δόσης θα είναι ικανά να καλύψουν πλήρως τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας το επόμενο τρίμηνο, αλλά και να προσφέρει βαθιά ανάσα στην πραγματική οικονομία, αφού θα καλυφθεί μεγάλο κομμάτι από τα ληξιπρόθεσμα του δημοσίου προς ιδιώτες. 

Ταυτόχρονα, από τη στιγμή που η συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει και θα παρθούν οι πρώτες αποφάσεις για τη διευθέτηση του, τότε η κυβέρνηση θα μπορεί να υπερηφανεύεται πως πέτυχε μια σπουδαία νίκη. 

Στη συνέχεια -και αν όλα πάνε βάση προγράμματος- στο Μαξίμου θα στρέψουν το βλέμμα τους στο εσωτερικό της χώρας. Πρώτη προτεραιότητα, το ξεπάγωμα των δέκα νομοσχεδίων που υπάρχουν έτοιμα στο συρτάρι της γενικής γραμματείας της κυβέρνησης. Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως το καλοκαίρι θα είναι καυτό και ιδιαίτερα μακρύ, αφήνοντας να εννοηθεί πως η βουλή δεν θα κλείσει. 

Παράλληλα, η κυβέρνηση αναμένεται να ξεκινήσει και την επικοινωνιακή της αντεπίθεση, στοχεύοντας κυρίως εναντίον της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι συνεργάτες του πρωθυπουργού "οι μέρες και τα έργα των προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν θα χαθούν στη λήθη. Θα είμαστε εδώ καθημερινά να τους το υπενθυμίζουμε", δείχνοντας με αυτό τον τρόπο πως το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης θα ανέβει επικίνδυνα τι καλοκαίρι. Σύμμαχος του Μαξίμου σε αυτή την προσπάθεια αποτελούν η εξεταστική επιτροπή που έρευνα τα δάνεια που έλαβαν κόμματα και ΜΜΕ, αλλά και ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες.