Σε θερμό και εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το προσυφιγκό. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τη συζήτηση απασχόλησαν και οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα πρέπει τα ζητήματα να λύνονται μέσω της διπλωματικής οδού. 

Η συνάντηση έρχισε με μισή ώρα καθυστέρηση άρχισε στην Κωνσταντινούπολη και διήρκησε περίπου 45 λεπτά, ενώ στην ατζέντα ήταν το προσφυγικό και οι απειλές της Τουρκίας για "απασφάλιση" των προσφυγικών ροών, με αιχμή το αίτημα για ευρωπαϊκή βίζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση έγινε ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση της Αθήνας για την μέχρι σήμερα υλοποίηση της συμφωνίας, καθώς έχουν ελαττωθεί οι ροές, έχουν αντιμετωπιστεί αρκετά οι διακινητές και η συμβολή του ΝΑΤΟ είναι καθοριστική, ωστόσο υπάρχουν ακόμα κάποια προβλήματα «που πρέπει και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε».

Το δεύτερο θέμα που απασχόλησε τη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν ήταν, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η κατάσταση στο Αιγαίο. Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης για την εντεινόμενη τουρκική παραβατική δραστηριότητα στο Αιγαίο και συμφώνησαν να ενεργοποιηθούν οι διπλωματικοί δίαυλοι άμεσα με στόχο την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Στην συνάντηση τέθηκαν, επιπλέον, θέματα ελληνοτουρκικής συνεργασίας, σε διάφορους τομείς, στο πλαίσιο της συζήτησης που είχε ανοίξει κατά την πραγματοποίηση του πρόσφατου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας στην Σμύρνη, τον περασμένο Μάρτιο. Μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν ήταν για τα ενεργειακά, αλλά και για τον τομέα του τουρισμού και των μεταφορών (μεταξύ άλλων, σύνδεση Κωνσταντινούπολης - Θεσσαλονίκης, απευθείας σύνδεση Σμύρνης - Αθήνας, σύνδεση Άγκυρας - Αθήνας).

Οι Αλέξης Τσίπρας και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν επίσης το Κυπριακό, εκφράζοντας την υποστήριξη τους στις συνομιλίες των Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

Παρών στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον τούρκο πρόεδρο ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που ανέβασε στα social media ο έλληνας Πρωθυπουργός. 

Ο κ. Ερντογάν συνοδευόταν από τον ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον υφυπουργό Εξωτερικών Φεϊντούν Σινιργίογλου, ο οποίος είναι αρμόδιος για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Ελλάδα.