Θετική έκβαση ως προς την εκταμίευση της δόσης που την προσδιορίζει στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, βλέπει το πρακτορείο Reuters, ενόψει του αυριανού Eurogroup αλλά όπως σημειώνει, η Αθήνα δεν θα λάβει την ελάφρυνση χρέους, λόγω των διαφορών της ευρωζώνης και του ΔΝΤ ως προς αυτό το ζήτημα.

Για να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα ώστε να εκταμιευτεί η δόση του δανείου – δίχως την οποία η Αθήνα θα χρεοκοπούσε εκ νέου τον Ιούλιο- η κυβέρνηση πέρασε μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, όπως επίσης μέτρα για την ιδιωτικοποίηση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων και διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Ενέκρινε επίσης μέτρα έκτακτης ανάγκης τα οποία θα ενεργοποιηθούν αυτόματα εάν η Αθήνα χάσει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, όπως το Ταμείο πιστεύει ότι θα γίνει ,σχολιάζει το Reuters.

«Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγησης και να δώσουμε 10 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα ελαττώσουν κάπως την πίεση από το Grexit και ευελπιστούμε να φέρουν πίσω ιδιώτες επενδυτές στην Ελλάδα», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ.

Η έγκριση των μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα – που η ΕΕ τις αποκαλεί αξιολόγηση – είναι η βασική προϋπόθεση για την ευρωζώνη ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους της Αθήνας. Πολιτικά, συνεχίζει το Reuters, είναι σημαντικό για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να ελαφρύνει τα άχθος του χρέους, το οποίο έχει ζητήσει και το ΔΝΤ για να λάβει μέρος στο πρόγραμμα.

Η Γερμανία και άλλες χώρες θέλουν το Ταμείο στο πρόγραμμα διάσωσης, ώστε να δώσουν περισσότερη αξιοπιστία, αναφέρει το Reuters, ωστόσο το Βερολίνο αντιτίθεται σφόδρα στην ελάφρυνση χρέους. Το Eurogroup εξέδωσε για αυτό το θέμα τις πρώτες κατευθυντήριες γραμμές στις 9 Μαΐου, υπογραμμίζοντας ότι το τεράστιο δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα μπορούσε να καταστεί βιώσιμο μέσω της επέκτασης των ωριμάνσεων, μεγαλύτερων περιόδων χάριτος αλλά και σταθεροποίηση των επιτοκίων.

Ωστόσο, όπως σχολιάζει το πρακτορείο, οι προτάσεις της ευρωζώνης δεν μοιάζουν να είναι αρκετές για το Ταμείο, το οποίο στη σημερινή του έκθεση επανέλαβε πως χρειάζεται μία ολοκληρωμένη ελάφρυνση χρέους μέχρι τη λήξη του προγράμματος το 2018, ενώ ανάμεσα στις λύσεις που πρότεινε είναι η περίοδος χάριτος για όλα τα δάνεια μέχρι το 2040, και τις ωριμάνσεις τους μέχρι το 2080, ενώ ζήτησε να «παγώσει» το επιτόκιο στο 1,5% μέχρι το 2045.

Μάλιστα, το Ταμείο έχει επιμείνει επανειλημμένως ότι όλα αυτά τα μέτρα θα πρέπει να συμφωνηθούν άμεσα και όχι υπό όρους που θα συνδέονται με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων τα προσεχή χρόνια, όπως θέλει η ευρωζώνη.

Όπως είναι φυσικό, οι θέσεις αυτές που διατυπώνει το ΔΝΤ – με τελευταίο παράδειγμα τη σημερινή δημοσιοποίηση της έκθεσης βιωσιμότητας σήμερα, προοιωνίζουν μία κρίσιμη συνάντηση αύριο, όπου οι δύο πλευρές θα επιδοθούν σε ένα σκληρό μπρα ντε φερ. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε γερμανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters η θέση του ΔΝΤ είναι μη αποδεκτή και η συμφωνία για το χρέος την Τρίτη δεν φαίνεται πιθανή.