Στο σημερινό Eurogroup παραπέμπεται η συζήτηση για το ελληνικό χρέος καθώς κατά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group δεν επήλθε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

Παρότι γίνεται λόγος για θετικό κλίμα κατά τη συνεδρίαση που είναι προπαρασκευαστική του Eurogroup, στελέχη που συμμετείχαν στις συζητήσεις δεν έκρυβαν τις εξαιρετικές δυσκολίες που παρουσιάζει η προσέγγιση των θέσεων μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ στο χρέος.

Την εξέλιξη αυτή είχε στην ουσία προαναγγείλει το πρακτορείο Reuters το οποίο μάλιστα εκτιμά πως κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup θα υπάρξει θετικό σήμα για εκταμίευση της δόσης αλλά όχι συμφωνία με το ΔΝΤ για το χρέος. Η Γερμανία και άλλες χώρες θέλουν το Ταμείο στο πρόγραμμα διάσωσης, ώστε να δώσουν περισσότερη αξιοπιστία, αναφέρει το Reuters, ωστόσο το Βερολίνο αντιτίθεται σφόδρα στην ελάφρυνση χρέους. Το Eurogroup εξέδωσε για αυτό το θέμα τις πρώτες κατευθυντήριες γραμμές στις 9 Μαΐου, υπογραμμίζοντας ότι το τεράστιο δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα μπορούσε να καταστεί βιώσιμο μέσω της επέκτασης των ωριμάνσεων, μεγαλύτερωνπεριόδων χάριτος αλλά και σταθεροποίηση των επιτοκίων.

Ωστόσο, όπως σχολιάζει το πρακτορείο, οι προτάσεις της ευρωζώνης δεν μοιάζουν να είναι αρκετές για το Ταμείο, το οποίο στην έκθεση του επανέλαβε πως χρειάζεται μία ολοκληρωμένη ελάφρυνση χρέους μέχρι τη λήξη του προγράμματος το 2018, ενώ ανάμεσα στις λύσεις που πρότεινε είναι η περίοδος χάριτος για όλα τα δάνεια μέχρι το 2040, και τις ωριμάνσεις τους μέχρι το 2080, ενώ ζήτησε να «παγώσει» το επιτόκιο στο 1,5% μέχρι το 2045.