Η πιο μεγάλη μέρα του πολέμου ξεκίνησε. Έπειτα από διαπραγματεύσεις πολλών μηνών και την υπερψήφιση ενός βαρύτατου πακέτου μέτρων από το ελληνικό κοινοβούλιο, η κυβέρνηση αναμένει την απόφαση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, έτσι ώστε να μπορέσει να σχεδιάσει το πολιτικό της μέλλον.

Το κλίμα που επικρατεί στο Μαξίμου αποτυπώνεται στα όσα ανέφερε στο newpost κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος. «Αυτή τη φορά, η χώρα μας έχει εκπληρώσει στο έπακρο όλες τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει. Πλέον, ήρθε η ώρα οι δανειστές να κάνουν πράξη τα όσα έχουν συμφωνηθεί πέρσι το καλοκαίρι. Δεν υπάρχει χώρος για πειράματα, ειδικά στο ζήτημα του χρέους. Οι υποχρεώσεις των δανειστών είναι να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση, να αποδεσμεύσουν την δόση, ύψους σχεδόν 11 δις ευρώ και να χαράξουν τον οδικό χάρτη για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους.»

Αν και κανείς δεν περιμένει ότι η οριστική λύση για το χρέος θα δοθεί σήμερα στις Βρυξέλλες, η Αθήνα δεν σταματάει να ελπίζει πως οι Γερμανοί και το ΔΝΤ θα βάλουν νερό στο κρασί τους και θα μπορέσουν να στείλουν ένα σαφές μήνυμα προς τις αγορές. Ότι η ελληνική οικονομία γυρίζει σελίδα. Σε ελεύθερη μετάφραση, αυτό σημαίνει πως θα υπάρξει απόφαση για την βραχυπρόθεσμη λύση του προβλήματος και πως θα υπάρξουν σαφείς δεσμεύσεις για την μακροπρόθεσμη. 

Παρά τη δυσκολία του εγχειρήματος, η ελληνική πλευρά παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξη. Άλλωστε, τα μηνύματα που καταφτάνουν από τα κέντρα λήψης αποφάσεων είναι θετικά, κάτι που φάνηκε και στην συνάντηση που είχε χθες στην Κωνσταντινούπολη, ο Αλέξης Τσίπρας με την Άνγκελα Μέρκελ. 
Αν και από την κυβέρνηση αποφεύγουν να σχολιάσουν αναλυτικά τα όσα ειπώθηκαν στην κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών, δεν αρνήθηκαν ότι και η σημερινή σύσκεψη του eurogroup βρέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως γερμανίδα Καγκελάριος εμφανίστηκε υποστηρικτική -στο βαθμό που μπορούσε- απέναντι στα ελληνικά αιτήματα.

Πάντως, παρά τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει στις Βρυξέλλες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η κυβέρνηση εκτιμά πως αν επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι, τότε η χώρα θα έχει κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα για την επιστροφή στην "κανονικότητα" και την οικονομική και πολιτική σταθερότητα.