current views are: 17

24 Μαΐου 2016
Δημοσίευση04:27

Τι συμφώνησαν Τσίπρας – Ερντογάν

Η διαχείριση των προσφυγικών /μεταναστευτικών ροών στα νερά του Αιγαίου αλλά και τα ελληνο-τουρκικά αγκάθια βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν. 

Δημοσίευση 04:27’

Η διαχείριση των προσφυγικών /μεταναστευτικών ροών στα νερά του Αιγαίου αλλά και τα ελληνο-τουρκικά αγκάθια βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν. 

Η διαχείριση των προσφυγικών /μεταναστευτικών ροών στα νερά του Αιγαίου αλλά και τα ελληνο-τουρκικά αγκάθια βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν

Μέσα σε εγκάρδιο κλίμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είχε κανένα πρόβλημα να αναγνωρίσει την τουρκική συμβολή στη μείωση των ροών («συνεχάρη του Ρ. Τ. Ερντογάν για την τήρηση της συμφωνίας», σημείωνε χαρακτηριστικά πηγή της ελληνικής κυβέρνησης), τούτο όμως δεν τον εμπόδισε από την άλλη να είναι αιχμηρός στη συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο. 

Όσον αφορά τις ροές ειδικότερα, από ελληνικής πλευράς αναδείχθηκε επίσης η σημαντική συμβολή του ΝΑΤΟ, ενώ έγινε αναφορά και στα προβλήματα που ακόμη υπάρχουν και τα οποία «πρέπει και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε» -χωρίς άλλες διευκρινίσεις. Ας σημειωθεί ότι η καλή πορεία της ευρωτουρκικής συνεργασίας διαπιστώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και κατά τη διάρκεια της συνάντησης Μέρκελ –Τσίπρα. 

Ενώ, όπως σημείωνε ο Έλληνας πρωθυπουργός στην Ολομέλεια της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ, «όσο περισσότερο μιλάμε για μια Ευρώπη όπου οι πρόσφυγες δεν είναι ευπρόσδεκτοι, αντί να αυξάνουμε την ανθρωπιστική βοήθεια και να διασφαλίζουμε ισχυρές δομές και νομικές οδούς για την μετεγκατάστασή τους, τόσο το λιγότερο έχουμε δικαίωμα να μιλάμε για μια Ευρώπη του Ανθρωπισμού». Αναφορά που έγινε χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το αποτέλεσμα των εκλογών στην Αυστρία… 

Στα ελληνοτουρκικά, η κυβέρνηση Τσίπρα με ικανοποίηση διαπίστωσε ότι η αποπομπή Νταβούτογλου δεν επηρέασε όσα συμφώνησαν οι δυο χώρες τον περασμένο Μάρτιο στη Σμύρνη. Ενώ μάλλον θα πρέπει να περιμένει κανείς πώς οι διπλωματικοί δίαυλοι που οι δύο άνδρες συμφώνησαν να «ανοίξουν», θα συμβάλουν αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης στρατιωτικής έντασης, με ευθύνη, φυσικά, των Τούρκων.

Επίσης, Ερντογάν και Τσίπρας συμφώνησαν ότι …συμφωνούν στο Κυπριακό, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στις συνομιλίες Αναστασιάδη –Ακιντζί. Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα βρίσκεται στην Αθήνα, για μια από …πρώτο χέρι ενημέρωση
Από εκεί και πέρα, συμφωνήθηκε τέλος η συνέχιση της συνεργασίας σε ενεργειακά και τουριστικά θέματα, αλλά και μεταφορών.


σχετικα αρθρα