current views are: 18

24 Μαΐου 2016
Δημοσίευση05:40

Στο EuroWorking Group μάς ζήτησαν… τον πατέρα τους και τη μάνα τους!

Όλοι εκτιμούν ότι θα υπάρξει συμφωνία στο σημερινό Eurogroup. Και, πάντα, ιστορικά, η πίεση αυξάνεται όσο πλησιάζει η ώρα της τελικής υπογραφής! Έτσι, χθες, στο Euro Working Group (EWG), που τελείωσε αργά το βράδυ, φάνηκαν οι διαθέσεις των τεχνοκρατών.

Δημοσίευση 05:40’

Όλοι εκτιμούν ότι θα υπάρξει συμφωνία στο σημερινό Eurogroup. Και, πάντα, ιστορικά, η πίεση αυξάνεται όσο πλησιάζει η ώρα της τελικής υπογραφής! Έτσι, χθες, στο Euro Working Group (EWG), που τελείωσε αργά το βράδυ, φάνηκαν οι διαθέσεις των τεχνοκρατών.

Όλοι εκτιμούν ότι θα υπάρξει συμφωνία στο σημερινό Eurogroup. Και, πάντα, ιστορικά, η πίεση αυξάνεται όσο πλησιάζει η ώρα της τελικής υπογραφής! Έτσι, χθες, στο EuroWorking Group (EWG), που τελείωσε αργά το βράδυ, φάνηκαν οι διαθέσεις των τεχνοκρατών. Η συμμετοχή, άλλωστε, του Π. Τόμσεν από το ΔΝΤ, ήταν η εγγύηση ότι η πίεση θα ανέβαινε κατακόρυφα! Και δικαιώθηκε! Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ «πιάστηκε» από το κοινωνικό ταμείο, που θέλει να δημιουργήσει η κυβέρνηση, για να ξεκινήσει την επίθεση: «Δεν έχω πρόβλημα», είπε απευθυνόμενος στην ελληνική πλευρά, «να φτάσετε σε 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα. Αν και εγώ είμαι ικανοποιημένος με 1,5% πρωτογενές και δεν θα υποστηρίξω μέτρα περαιτέρω λιτότητας που δεν πιστεύω. Όμως, αυτό ισχύει μόνο εφόσον το παραπάνω ποσό από τον στόχο δεν διανέμεται. Αν είναι να διανέμεται, έχουμε θέμα και πρέπει να συζητηθεί»! 

Πρόκειται για άποψη που ξεπερνά ακόμα και τους πιο ακραίους νεοφιλελεύθερους. Ούτε να το διανοηθείς δεν μπορείς, ειδικά σε μια χώρα που πάνω από τρία εκατομμύρια πολίτες της βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας, που εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες πνίγονται καθημερινά για να ξεφύγουν από πολέμους. Η ΝΔ, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά, θα συνεχίσουν να ταυτίζονται με τον Π. Τόμσεν και τις απόψεις του;…

Ακούστηκαν και άλλα στο EuroWorking Group. Όπως ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2030 (!) για να κάνουν, στη συνέχεια, έκπτωση! 1,5% πρωτογενή μέχρι το 2040 – ούτε η Κίνα δεν αντέχει τέτοια πρωτογενή… Και, βέβαια, όταν καθορίζονται τόσο υψηλά πρωτογενή (αναγκαστικά;) προστίθεται και η απαραίτητη παράγραφος ότι θα υπάρξουν και τα απαραίτητα μέτρα, αν χρειαστεί! Με το «αν χρειαστεί», όμως, δεν κάνεις αριστερή πολιτική, ιδιαίτερα αν το «χρειαστεί» το καθορίζουν άλλοι… Ακριβέστερα, δεν κάνεις καν πολιτική, όχι μόνο αριστερή… Υπήρξε, όμως, και ο σχετικός έλεγχος: οι πανελλαδικές εξετάσεις του οικονομικού επιτελείου από τους θεσμούς! Όπου, όπως επεσήμαναν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, δεν προχωρούν οι ιδιωτικοποιήσεις καθώς παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις – έβαλαν κυρίως θέμα γιατί δεν έχει τελειώσει ακόμα η πώληση του Ελληνικού. Η πρόταση, μάλιστα, που κατέβασε η ομάδα του EWG συνδέει την πρόοδο των ιδιωτικοποιήσεων με την καταβολή των δόσεων! 

Το κείμενο δεν έγινε αποδεκτό -ούτε από το ΔΝΤ– με τη μάχη να μετατίθεται για σήμερα, στο Eurogroup, στο οποίο θα συμμετέχουν οι πολιτικοί προϊστάμενοι όλων αυτών των γραφειοκρατών. Αυτοί, δημόσια, έχουν τοποθετηθεί υπέρ της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Από τον Π. Μοσκοβισί («Ελπίζω και επιθυμώ μια συμφωνία κατά τη διάρκεια του Eurogroup») μέχρι τον Γ. Ντάισελμπλουμ («Αισιοδοξώ για συμφωνία στο Eurogroup. Η επίτευξη συμφωνίας θα μπορούσε να αποτελέσει μια βασική αιτία ώστε οι επενδυτές να εμπιστευτούν εκ νέου την Ελλάδα»). Η τελική απόφαση θα είναι πολιτική! Γιατί η Ευρώπη χρειάζεται ένα καθαρό «διάδρομο» μέχρι το δημοψήφισμα στην Βρετανία… Και η Ελλάδα χρειάζεται αρκετά δισ. ευρώ για να πάρει μπρος η ανάπτυξη -και φαίνεται να τα εξασφαλίζει παρά τις εισηγήσεις διαφόρων “συνήθης υπόπτων”. Πιθανόν το ΔΝΤ να μην συμμετάσχει στο πρόγραμμα, αλλά αυτό ας απασχολήσει περισσότερο τη Γερμανία.  Σήμερα, πάντως, είναι μια ενδιαφέρουσα ημέρα!


σχετικα αρθρα