Η συμφωνία της κυβέρνησης είναι συμφωνία συνθηκολόγησης ηττημένου, υποστήριξε η Φώφη Γεννηματά, προσθέτοντας πως «είναι σαν να χάσαμε τον πόλεμο».

Μιλώντας στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη», η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε:

O κ. Τσίπρας υλοποίει τις πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές που επιβάλλουν εδώ και χρόνια οι πιο συντηρητικοί κύκλοι της Ευρώπης.

«Ξεκίνησε βάζοντας το καπέλο του Τσάβες και κατέληξε με την περούκα της Θάτσερ. Αυτό δεν είναι ρεαλισμός», είπε η κυρία Γεννηματά και σημείωσε πως ο «κόφτης» είναι οριζόντιος και διαρκής, ενώ σημείωσε πως αν δεν χρειαζόταν (όπως ισχυρίζονται στην κυβέρνηση) δεν θα τον νομοθετούσαν.

Σχετικά με το Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε:

Αυτό το υπερταμείο στην πραγματικότητα εκχωρεί το δικαίωμα στους εταίρους να αποφασίζουν για όλο το δημόσιο πλούτο για ένα αιώνα. Νομίζω πως από εκεί και πέρα δεν χρειάζεται να προσθέσω ούτε μια λέξη. Έχει δικαίωμα βέτο η τρόικα στις αποφάσεις, στη διαχείριση, στο διοικητικό συμβούλιο και επιπλέον όλοι οι πόροι της αξιοποίησης του δημοσίου πλούτου, θα πηγαίνουν για να αντιμετωπιστεί το χρέος. Άρα στην πραγματικότητα ο Υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις για τη χώρα του. Αυτό είναι το σημαντικό. Εάν το σύνολο του δημοσίου πλούτου δοθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους, από πού θα προκύψει η ανάπτυξη;.

«Εμείς δεν διαφωνούμε με τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά ιδιωτικοποιήσεις με συγκεκριμένους στόχους, με στόχους να στηρίξουμε την ανάπτυξη, γιατί μόνο εάν στηρίξουμε την ανάπτυξη θα σταματήσουμε να ψάχνουμε να βρούμε ποια κοινωνική ομάδα θα πληρώσει το μάρμαρο την επόμενη φορά», συμπλήρωσε.

«Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση αυτή έχει χάσει την εμπιστοσύνη στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό», είπε και σημείωσε:

Το γεγονός ότι ζητούν τόσο σκληρά μέτρα, οφείλεται ακριβώς στο ότι πια δεν εμπιστεύονται αυτή την κυβέρνηση που εδώ και ένα χρόνο άλλα τους λέει, άλλα κάνει, άλλα συμφωνούν τη μια στιγμή, άλλα έρχεται και λέει την επόμενη. Άρα βάζουν επιπλέον βαριά και σκληρά μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το μεγάλο πρόβλημα που λέγεται εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση.

Για την αντιπαράθεση ΔΝΤ - ΕΕ για το χρέος, η κυρία Γεννηματά δήλωσε:

Μα, ο καυγάς ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση υπήρχε πάντα εξ αρχής. Από την αρχή  υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ τους. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Παρ’ όλα αυτά επιτεύχθηκε η μεγαλύτερη μείωση χρέους που έχει γίνει ποτέ διεθνώς, υπήρξε η συμφωνία στο Eurogroup του 2012 ότι θα υπάρξει  νέα αναδιάρθρωση και απομείωση του χρέους με παραμετρικές αλλαγές. Δεν κατάφερε η κυβέρνηση όλο αυτό το χρόνο να επιβάλλει από την αρχή του 2015 την υλοποίηση της συμφωνίας του ’12. Αυτή τη στιγμή είναι προφανές ότι χρειάζεται βελτίωση η συμφωνία εκείνη. Και κανένας δεν γνωρίζει πού θα καταλήξει η συζήτηση. Διότι έχουμε μια αδύναμη κυβέρνηση να διαπραγματευτεί. Εμείς θα στηρίξουμε την υπόθεση του χρέους. Και το γνωρίζετε αυτό, ότι έχουμε βάλει …. Σε όλους τους τόνους το έχουμε πει, ότι θα στηρίξουμε τη χώρα μας στην υπόθεση του χρέους, με όλες τις διασυνδέσεις που έχουμε με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές.

«Δεν καταλαβαίνω, γιατί δεν έκλεισε αυτή η συμφωνία από τον Οκτώβριο; Γιατί έπρεπε να περάσουμε όλους αυτούς τους μήνες της αβεβαιότητας που ήταν τόσο δύσκολοι και οδήγησαν ακόμα πιο πίσω την αγορά στις επιχειρήσεις τις ελληνικές και έβαλαν σε κίνδυνο ακόμη μεγαλύτερο τις θέσεις των εργαζομένων, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή τι χειρότερο ζητούσαν τον Οκτώβριο και έπρεπε να διαπραγματευτεί σκληρά επί 7 μήνες για να φτάσουμε στην πλήρη παράδοση την προχθεσινή; Τι του ζητούσαν περισσότερο, αφού τα έδωσε όλα; Τι διαπραγματευόταν όλο αυτό το διάστημα;», κατέληξε.