Αισιόδοξος για συμφωνία επί της αρχής στο θέμα του χρέους εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανία Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Όπως επεσήμανε ο κ. Σόιμπλε, η αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί κατά κύριο λόγο και τόνισε πως «νομίζω ότι θα φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα, νομίζω πως θα καταλήξουμε».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επανέλαβε πως η ευρωζώνη έχει διαφορετικές θέσεις με το ΔΝΤ σε σχέση με το θέμα του χρέους, χωρίς ωστόσο να υπάρχει φιλονικία. «Με το ΔΝΤ συζητάμε τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Κάναμε την εργασία που έπρεπε και ελπίζω πως σήμερα θα φτάσουμε σε μία ολοκλήρωση των θέσεων μας» είπε και πρόσθεσε:

Χωρίς το ΔΝΤ δεν μπορεί να υπάρχει πρόγραμμα. Μετά την αξιολόγηση το ΔΝΤ θα δει εάν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα. 

Επιβεβαίωσε επίσης ότι στη συνεδρίαση δεν θα παραστεί η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά ο Πολ Τόμσεν

Ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε τη θέση του Βερολίνου, λέγοντας πως το χρέος δεν είναι πιεστικό πρόβλημα και πως «θα πάρουμε αποφάσεις όταν έρθει η ώρα. Οι αποφάσεις του 2018 θα ληφθούν το 2018».

Σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό στην άτυπη συνάντηση του Eurogroup στο Αμστερνταμ «χτίσαμε μια γέφυρα». Είπαμε ότι αν η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι αυτή που ελπίζουμε η χώρα θα πάρει πρόσθετα μέτρα (σ.σ. κόφτης). Τονίσαμε ότι αν σε μερικά χρόνια υπάρχει πρόβλημα με το χρέος θα πάρουμε κάποια μέτρα.