Ένα σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι σε εξέλιξη στο Eurogroup που συνεδριάζει με βασικό διακύβευμα  τη ρύθμιση για το ελληνικό χρέος, η οποία εν πολλοίς θα καθορίσει και το εάν θα παραμείνει ή όχι το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και με ποιους όρους. Συμφωνία διαφαίνεται επί της αρχής για κλείσιμο της αξιολόγησης, ωστόσο ήδη από το χθεσινό EuroWorkingGroup φάνηκε ότι οι θεσμοί (κυρίως το ΔΝΤ) βάζουν στο τραπέζι νέες απαιτήσεις που μπορεί να φέρουν εμπόδια ακόμη και στην ομαλή εκταμίευση ολόκληρου του ποσού της δόσης. 

Η συνεδρίαση προμηνύεται μακρά, με τον υπουργό Οικονομικών της Σλοβακίας Πίτερ Κάζιμιρ να προϊδεάζει με τις δηλώσεις του για… ολονυχτία αν και εμφανίζεται περισσότερο ευέλικτος στο θέμα της συμμετοχής του Ταμείου, αποδεχόμενος τον ρόλο του τεχνικού συμβούλου προκειμένου να «ξεκολλήσουν» οι συζητήσεις για το χρέος.

Οι δηλώσεις, κυρίως του γερμανού ΥΠΟΙΚ, δείχνουν ότι λύση στο χρέος δεν υπάρχει διάθεση να βρεθεί άμεσα, με αποτέλεσμα να αναμένεται μια "υποσχετική" για επανεξέταση του ζητήματος το 2018. "Δεν είναι πιεστικό ζήτημα το χρέος" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Η κατάληξη της συζήτησης για το χρέος κρίνεται και καθοριστική για την παραμονή ή όχι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα. Παρότι όλοι θέλουν την παραμονή του, το Ταμείο εμφανίζεται ανένδοτο στη θέση του για την ανάγκη να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος και αυτό προοιωνίζει μία σκληρή μάχη μέσα στη συνεδρίαση. Σε αυτό το πλαίσιο, προβληματισμό προκαλεί και σημερινό δημοσίευμα της Die Welt, σύμφωνα με το οποίο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας φέρεται να σκέφτεται να «μπλοκάρει» την εκταμίευση της δόσης έως ότου αποσαφηνιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ.

Επομένως, δεν αποκλείεται να ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση της δόσης (μένει να δούμε τον τρόπο της πληρωμής), που όπως εισηγείται το EwG θα ανέρχεται σε 10,3 δισεκατομμύρια ευρώ, και η συζήτηση για το χρέος να παραπεμφθεί για αργότερα ή να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες… 

Κοινή συνισταμένη των δηλώσεων των περισσότερων υπουργών Οικονομικών – με προεξέχοντα τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε- αλλά και των παραγόντων που θα συμμετάσχουν στη σημερινή συνεδρίαση, είναι ότι όλοι επιθυμούν την παραμονή και τη χρηματοδοτική συμβολή του Ταμείου στο πρόγραμμα. «Δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ» είπε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε, ωστόσο για να γίνει αυτό θα πρέπει να ξεπεραστούν οι αποστάσεις που χωρίζουν τις θέσεις της ευρωζώνης και του ΔΝΤ για το πώς θα λάβει η Ελλάδα την ελάφρυνση χρέους, το εύρος της και κυρίως τους όρους με τους οποίους αυτό θα γίνει.

Μία πρόγευση των όσων θα εξελιχθούν σήμερα ζήσαμε χτες, όπου το φλέγον αυτό θέμα συζητήθηκε εκτενώς στο EuroWorking Group, δηλαδή σε επίπεδο τεχνοκρατών, χωρίς ωστόσο να υπάρξει μία συμφωνία – εισήγηση προς το Eurogroup. Αυτό δείχνει και το πόσο δύσκολες και περίπλοκες είναι οι συζητήσεις για το χρέος, που κατά τον ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν έχουν «πολλές μεταβλητές».

Η συνεδρίαση του Eurogroup έρχεται στον απόηχο της έκθεσης βιωσιμότητας που εκπόνησε χτες το ΔΝΤ όπου καταγράφονται με σαφήνεια οι θέσεις του για το χρέος, δηλαδή το τι ζητάει από τους ευρωπαίους: Το πιο βασικό – που αναμένεται να εξελιχθεί και σε μεγάλο αγκάθι λόγω Βερολίνου- είναι η απαίτηση του Ταμείου για μία «άνευ όρων» και άμεση ελάφρυνση χρέους, μέσω μεγαλύτερων περιόδων ωριμάνσεων, αναβολές πληρωμών, και σταθερά επιτόκια.

Τα μέτρα που προτείνει το Ταμείο επιφέρουν μία ωφέλεια της τάξεως του 50% του ΑΕΠ. Από αυτή, το περίπου 18% με 24% του ΑΕΠ (δηλαδή 31 έως 42 δισ. ευρώ) θα προκύψουν από την αναπροσαρμογή των επιτοκίων, ενώ η εναπομείνασα εξοικονόμηση θα προέλθει από την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων. 

Ανάμεσα σε άλλα μέτρα που προτείνονται είναι η παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από τον EFSF (κατά 14 χρόνια) από τον ESM (κατά 10 χρόνια) και των διμερών δανείων από την ΕΕ (κατά 30 χρόνια).

Παράλληλα, το Ταμείο εισηγείται την επέκταση της περιόδου χάριτος από τον ESM κατά 6 έτη και κατά 17 έως 20 ετών των δανείων από τον EFSF και των διακρατικών, αντιστοίχως. Η εξέλιξη αυτή θα μείωνε τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου κατά 17% του ΑΕΠ έως το 2040 και κατά 24% έως το 2060.

Από την πλευρά τους, οι ευρωπαίοι προτείνουν η όποια ρύθμιση να γίνει σε τρία στάδια: Βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο. Παράλληλα προτείνουν η ελάφρυνση να συνδεθεί με όρους που αφορούν την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Όπως είχε πει ο πρόεδρος του οργάνου Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το έκτακτο Eurogroup της 9ης Μαΐου, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα περιλαμβάνουν τη βελτιστοποίηση της εξυπηρέτησης του χρέους, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα περιλαμβάνουν συγκεκριμένες αποφάσεις που θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος (υπό την προϋπόθεση την πλήρους εφαρμογής του προγράμματος) και τα μακροπρόθεσμα μέτρα θα αφορούν τις επόμενες δεκαετίες. Ως βάση συζήτησης λαμβάνουν τις προτάσεις του ESM που ανάμεσα σε άλλα εισηγείται  την επέκταση της περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή των δανείων, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, τη διατήρηση των επιτοκίων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, καθώς και την πρόωρη εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ.